A kormány 2020-ban a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelése címén mintegy 3600 milliárd forintot fizetett ki cégeknek és jogi személyeknek; részint ennek következtében tavaly az államháztartás hiánya 5548 milliárd forintot ért el - írja cikkében a Népszava.

A Fidesz hátországához tartozó különböző alapítványokhoz 217 milliárd forint került, részben a gazdaságvédelmi alapból, részben a költségvetés más fejezeteiből. Ez az összeg rekordnak számít, soha egyetlen kormány nem költött ekkora pénzt szellemi-támogatói hátországának a hizlalására - állapította meg a cikk írója. Tavaly a kormány ezen felül több száz milliárd forint értékű állami részvény- és ingatlanvagyont juttatott különböző vagyonkezelő alapítványoknak.

A vagyonkezelő alapítványok többségét kormánypárti politikusok, illetve a kormány által felkért magánszemélyek felügyelik. Ebbe a vonulatba tartozik az egyetemek tulajdonjogának kiszervezése alapítványokba, de ezen felül a kormány - parlamenti többségi döntéssel - több kulturális alapítványnak is juttatott ingatlanvagyont.

Költségvetési támogatások alapítványoknak (2020, Md Ft)
Tihanyi Alapítvány130,8
Vagyonkezelő alapítványok63,2
KKE-i Történelem és Társ. Kutatásáért Közal.9,3
Batthyány Lajos Alapítvány7,2
Kommentár Alapítvány4,9
Kék Bolygó Alapítvány1,3
Forrás: Magyar Államkincstár

A legnagyobb,130,8 milliárd forintos készpénzes költségvetési támogatás 2020-ban a Tihanyi Alapítványnak, illetve utódaként a Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak jutott a Magyar Államkincstár adatai szerint. Az MCC a tehetséggondozó programjához több ingatlant is kapott ingyenesen a kormánytól, illetve a Mol és a Richter 10-10 százaléknyi (mintegy 300 milliárd forint értékű) részvényének haszonélvezetét.

A Schmidt Mária történész által vezetett Közép- és Kelet-Európai Történelem Társadalomkutatásért Közalapítvány tavaly 9,3 milliárd forintot kapott a büdzséből. Az Antal József miniszterelnök kezdeményezésre alapított Batthyány Alapítvány 7,2 milliárdhoz, az Áder János köztársasági elnökhöz köthető Kék Bolygó környezetvédelmi alapítvány 1,3 milliárdhoz, míg a fideszes új generáció hátországaként szolgáló Kommentár Alapítvány 4,9 milliárdhoz jutott - írja a Népszava.