Már a Költségvetési Tanács is aggódik

Aggódik az idei költségvetési hiány tarthatósága miatt a Költségvetési Tanács. A Kovács Árpád KT-elnök és Matolcsy György MNB-elnök által jegyzett dokumentum szigorúbb költségvetési gazdálkodást kér a kormánytól - adta hírül a Zoom.hu.
Domokos Erika, 2018. szeptember 19. szerda, 22:12
Fotó: Napi.hu

A Költségvetési Tanács (KT) értékelése szerint - kedvező tendenciák fennmaradása esetén - teljesülhet a 4,3 százalékos növekedési cél 2018-ban. (A háromtagú testület elnöke Kovács Árpád, míg tagja Matolcsy György, a Magyra Nemzeti Bank elnöke, illetve Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. A KT mostani jelentését azonban csak Kovács és Matolcsy látta el kézjegyével - jegyzi meg cikkében a Zoom.hu.)

Nem fizet Brüsszel

Az államháztartási hiánycél teljesíthetőségével kapcsolatban viszont aggódik a KT, ami az első félévi adatok ismeretében érthető. Július végén az államháztartás hiánya 1420,5 milliárd forint volt - ami az egész évre engedélyezett 1360,7 milliárd forint 104 százaléka volt. (Azóta kiderült, hogy augusztusban tovább nőtt a hiány.) A KT előrejelzése szerint az év végére tervezett
"pénzforgalmi hiánycél teljesülését jelentős mértékű kockázatok övezik".

A hiány egyik és nagyobb oka az uniós támogatások elmaradása. Az első félévben a kormány 800 milliárd forinttal több uniós támogatást fizetett ki, mint amit az Európai Bizottság átutalt. A kormány abban bízik/bízott, hogy a 2018 utolsó hónapjaiban megnyílnak a brüsszeli pénzcsapok. A Sargentini-jelentés elfogadása után azonban átrajzolódtak a magyar kormány és az Európai Unió közötti erőviszonyok, még bizonytalanabbá vált, hogy jön-e egyáltalán pénz az idén Brüsszelből. A magyar kormány le is vonta a konzekvenciákat, és szeptember elején szigorított az előlegek kifizetésén - olvasható a cikkben.

Spóroljon a kormány!

A KT szerint a hiány elszállásáért azonban nem kizárólag az uniós pénzek elmaradása a felelős, hanem a minisztériumi költések vártnál nagyobb növekedése. Az időarányosnál jóval többet költöttek a minisztériumok bérekre és saját költségekre - ezen a téren a második félévben nagyobb szigort javasol a kormánynak a KT - írta a Zoom.hu.

A kép forrása: Katona Vanda/Napi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.09.20 15:25

Költségvetési tanács nem tudja, hogy kecskére bízta 2/3 a káposztát?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html