A Napi Gazdaság cikke

A kormány benyújtotta a parlamentnek az új közpénzügyi csomagot - a kabinet ezzel kíván újabb lendületet adni a hónapok óta tartó ötpárti egyeztetésnek. A tervezet szigorítja a költségvetési tervezés szabályait: újra bevezeti az elsődleges egyenleg kötelezettségét, valamint a négy évre előretekintő tervezést.

A tervek szerint a jövőben sem lesz lehetőség a költségvetés módosítására, erre mindössze évi két alkalmat adna az új közpénzügyi törvény. Új szabály az is, hogy a költségvetés módosítása legfeljebb öt tételt érinthet - vagyis nem lesz lehetőség a büdzsé számainak átírására, igaz, erre eddig sem vették sokszor a fáradságot a kormányok, egyszerűen nem tartották be a büdzsét.

Szigorodik a pótköltségvetésre vonatkozó szabály, amely ma már gyakorlatilag nem is létezik: az új törvény szerint abban az esetben kellene pótköltségvetést készíteni, amennyiben a várható elsődleges egyenleg a GDP 0,2 százalékával elmarad a tervezett mértéktől; ez 50-60 milliárd forintos mozgásteret enged a kormánynak, ami az elmúlt évek teljesítményéhez mérve kőkemény követelmény - másfelől viszont minimálisan elvárható mozgástér.

A törvény leglátványosabb eredménye minden bizonnyal a Törvényhozási Költségvetési Hivatal (TKH) felállítása lesz, amely véleményezi a mindenkori költségvetést, elemzi az ahhoz benyújtott módosító javaslatokat, valamint jóváhagyja a tervezés alapjául szolgáló hatásvizsgálatot - ez utóbbi talán a legerősebb jogosítványa. A hivatal pártsemleges, nem pedig pártegyensúlyon alapuló intézmény lesz. A TKH elsősorban az Országgyűlés költségvetési bizottságának munkáját segíti, de a Pénzügyminisztériumtól és jegybanktól is független elemző intézményként működik. A hivatal nem lesz sem kicsi, sem olcsó, de legalább független - így a Fidesz három követelményéből egy teljesül. A kormány 96 fős hivatalt álmodott évi 1,8 milliárdos költségvetéssel, sőt már a szükséges autók számát is tudjuk: hármat vesznek a leendő köztisztviselőknek.