BUX

Költségvetési kiigazításra számít a Pénzügykutató

A Pénzügykutató Rt. előrejelzése szerint az új kormány hivataba lépésével új gazdaságpolitika fogalmazódik meg, átdolgozzák a konvergencia-programot, és lesz 2006-os költségvetési kiigazítás is.

Molnár Csaba, 2006. április 3. hétfő, 11:00

A prognózis szerint a bruttó hazai termék (GDP) az idén 4,5 százalékkal nő, a növekmény zöme a munkatermelékenység javulásának lesz köszönhető.

A növekedés szerkezetéről a Pénzügykutató elmondta: élénkül a fogyasztás, miközben csökken a nettó export húzóereje és gyorsul a beruházások növekedése. Ez utóbbin belül a vállalati invesztíciók is nönek majd, de a közúti fejlesztések is jelentősek maradnak - tudta meg a NAPI Online.

Az előrejelzés szerint a külkereskedelmi hiány nőni fog 2006-ban, de a relatív hiány (azaz az exporthoz mért deficit) továbbra is alacsony marad. A büdzsé kiigazítása ellenére a GDP 6,3 százalékára rúg majd az ESA-95-ös módszertan szerinti hiány, sőt ebben nincs benne sem az, ha elutasítják a PPP konstrukció tervezett elszámolását Brüsszelben, sem pedig az, ha konszolidálni kell a nagy állami cégeket. A szakértők szerint az infláció 2 százalékra megy le az idén, a fizetési mérleg hiánya pedig a GDP 8,4 százaléka lesz. A külföldi működőtőke beruházásokra vonatkozó prognózis 3,8 milliárd eurós beáramlást valószínűsít.