Komoly banándrágulás a láthatáron

Az idei év első öt hetében az egy évvel ezelőttinél 28 százalékkal magasabb, kilónként 396 forintos átlagáron értékesítették a banánt - írja a Világgazdaság.
Szabó Dániel, 2018. február 12. hétfő, 17:18
Fotó: Napi.hu

Magyarországon a fogyasztási célra vásárolt banán importmértéke 34,3 ezer tonna volt a tavalyi év első 11 hónapjában. Ez 2 százalékos csökkenés az előző év hasonló időszakához képest - közölte a lap az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai alapján.

Mérséklődött a nagykereskedelmi ár is tavaly: a Budapesti Nagybani Piacon a banán nagykereskedelmi ára 6 százalékkal, kilogrammonként 324 forintra csökkent. Az idén, február első hetéig viszont az egy évvel ezelőttinél 28 százalékkal magasabb, kilónként 396 forintos átlagáron értékesítették. Az áremelkedést az okozta, hogy a jelentős banántermesztő országokban csökkent a termés mennyisége.

Nem változott viszont Magyarország citromimportja: 2017 első tizenegy hónapjában 15 ezer tonna volt, pont annyi, mint egy évvel korábban. A nagybani piacon a citrom nagykereskedelmi ára 2017-ben kilónként 471 forint volt, 13 százalékkal alacsonyabb az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva.

Az elmúlt évben az alma ára is jelentősen emelkedett.

A fotó forrása: Hornyák Dániel/Napi.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.02.12 18:37

Semmi gond, láttam az egyik osztrák érdekeltségű szupermarketben 1299 Ft-ért almát.
400 ft-os banán? Kiváló mezőgazdaságunk esetében a gaztól virágzó szabolcsi almáskertekből származó "kiváló" léalma minőségű alma ennél többe kerül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2018.02.12 17:27

Semmi gond, rövidesen, vagy már most is banánköztársaság leszünk, és majd termeljük magunknak. Az almát felejtsük el, egész télen annyi, vagy drágább volt a banánnál...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html