Komoly betegbiztonsági kockázatra derült fény

Komoly minőségi és betegbiztonsági kockázatot rejt, hogy a rezidensek 30 százaléka nem kap visszajelzést a képzése során végzett munkájáról. Kétharmaduk ugyan elégedett a rábízott feladatokkal, ám sokakra beteghordói, vagy adminisztrációs munkákat osztanak, másoktól pedig kompetenciájukon túlmutató munkát várnak - idézi a Medicalonline a Kórházszövetség kongresszusán elhangzott felmérés eredményeit.
Szepesi Anita, 2018. április 26. csütörtök, 15:40
Fotó: Shutterstock

Aggasztó adatokra is fény derült az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által a rezidensképzésről készített felmérésből, amelynek eredményeit a portál tudósítása szerint a Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán ismertettek.

Szakmai szempontból általánosan jónak - ötös skálán 3,8 pontra - értékelték a rezidensek a képzőhelyeiket, a munkahelyi légkör már csak közepes körüli minősítést kapott. A rezidensek kevesebb mint fele kap visszajelzést tutorától a gyakornoki munkájáról, 38,8 százalékuk a rezidenskollégáktól, 30 százalék viszont senkitől, semmilyen visszacsatolást nem kap a képzés során elvégzett feladatairól, vagyis arról, hogy mit és hogyan csinál.

A felmérést ismertető Páva Hanna, az ÁEEK főigazgató-helyettese ezt komoly minőségi és betegbiztonsági kockázatként értékelte. A rezidensek 52 százalékát a tutora nem számoltatja be az elvégzett munkájáról, csupán 38 százaléka válaszolta azt a kérdőívben, hogy rendszeresen vagy időnként referál.

A rezidensek 80 százaléka hetente három alkalommal, vagy annál többet ügyel, 80 százalékuk szakmai felügyelet mellett. Van, ahol ez csak formális, sőt, egyes intézményekben kifejezetten jelezték a gyakornoknak, hogy ne is keresse a felügyelő orvost.

A válaszolók 70 százaléka szerint a szakképzés biztosítja a felkészülését, azonban a szakmai tartalommal - ami jogszabályban rögzített - csak felük elégedett, 40 százalék pedig közepesre osztályozta azt. Szívesen vennék, ha a stresszkezelési vagy kommunikációs képzést is kapnának.

További részletek itt.

Képünk forrás: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.04.26 17:26

"sokakra beteghordói, vagy adminisztrációs munkákat osztanak"
Erre a képzésre büszke a gané magyar politikai kör?
Igaz, már az is csoda, hogy legalább ott nem reszelni tanítják őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html