A nemzetközi hitelminősítő az osztályzatok megerősítéséhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy a lengyel hazai össztermék (GDP) növekedési üteme az elmúlt öt évben jelentősen felülmúlta az Európai Unió egészének átlagát. A Moody's adatai szerint 2010 és 2014 között a lengyel gazdaság teljesítménye évi átlagban 3,1 százalékkal bővült; ugyanebben az időszakban az EU éves növekedési átlaga 0,9 százalék volt.

A lengyel gazdaság növekedési modellje 2009-ben is kikezdhetetlennek bizonyult: mindössze annyi történt, hogy a növekedési ütem valamelyest lassult, miközben sok más EU-társgazdaságban súlyos visszaeséseket mértek - hangsúlyozza a Moody's londoni elemzése.

A hitelminősítő várakozása szerint a robusztus lengyel növekedés hajtóerői, köztük a magánszektorbeli erőteljes fogyasztás hatása 2015-ben és 2016-ban is kitart. A Moody's ennek alapján erre a két évre is 3 százalék feletti GDP-növekedéseket valószínűsít reálértéken a lengyel gazdaságban.

Másoknak is tetszik

A lengyel gazdaság teljesítményére más nagy londoni házak is igen derűlátó előrejelzéseket tartanak érvényben. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja hétvégi helyzetértékelésében jelentősen javította is a lengyel gazdaságra vonatkozó prognózisait. A ház közölte: 2015-ben az eddigi 3,3 százalék helyett 3,6 százalékos növekedést vár Lengyelországban, 2016-ra szóló növekedési előrejelzését pedig 3,2 százalékról 3,5 százalékra emelte.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) e héten Londonban ismertetett idei második átfogó előrejelzésében 2015-re és 2016-ra is 3,4 százalékos növekedést jósolt a lengyel gazdaságban a tavaly mért hasonló ütem után. Az EBRD az idei évre szóló becslését szintén javította, januárban összeállított előző térségi prognózisában ugyanis még 3 százalékos lengyel gazdasági növekedést jósolt 2015-re.

Az EBRD a felülvizsgálathoz fűzött indoklásában kiemelte, hogy a lengyel gazdaság növekedési üteme tavaly a kétszeresére gyorsult, és a növekedés szerkezetén belül továbbra is jól kiegyensúlyozott a beruházások és a fogyasztás részaránya.