Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ 27 országa - köztük Magyarország - 2030-ra már öreg társadalommá válik, minden ötödik lakos be fogja tölteni a 65. életévét, míg 2050-re már világszinten is a lakosság 18 százaléka, azaz minden hatodik ember tartozik majd ebbe a korosztályba - olvasható a Randstad Flexibility@Work 2015 című elemzésben.

Ez azt jelenti, hogy az évszázad közepére 2010-hez képest megduplázódik az idősek népességen belüli aránya, miközben 2015 és 2030 között a munkaképes korosztály növekedési üteme a megelőző 15 évhez képest felére esik vissza. Így 2030-ra az Európai Unióban mindössze 2,6 munkaképes korúra hárul majd egy idős ember eltartása, az évszázad közepére pedig Európa lesz a legöregebb régió.

Már most érezhető a társadalom elöregedésének negatív munkaerő-piaci hatása, ezért rövid távon is szükség van például a környező országokhoz képesti bérolló összébb zárására. Középtávon a migráció akadálymentesítése, a szabad munkaerő-áramlás, valamint a foglalkoztatási mutatók javítása, a részvételi arány növelése - így az idősek, nők és friss diplomások bevonása - segíthetik az egyensúly helyreállítását, hosszú távon ugyanakkor szükség van a termelékenység és a munka hatékonyságának növelésére - hívják fel a figyelmet.

A rugalmas foglalkoztatás lehet a megoldás

A rugalmas foglalkoztatási formák jelenthetik az egyik megoldást a kialakuló munkaerőhiánnyal szemben azáltal, hogy növelik a cégek hatékonyságát: a vállalatok gyorsan tudnak alkalmazkodni a piaci változásokhoz, emellett lehetőségük nyílik arra, hogy véglegesítés előtt felmérjék a munkaerő képességeit, így hosszú távon a legrátermettebb munkatársakat alkalmazzák.

Európa legtöbb országában a munkavállalók mintegy 20-30 százaléka dolgozik rugalmas foglalkoztatásban, a legelterjedtebb a mediterrán országokban, Hollandiában és Lengyelországban. Ugyanakkor, míg Hollandiában és Németországban az atipikus foglalkoztatás minden típusa növekedést mutat a stabil gazdaságnak, valamint az intézményi háttérnek köszönhetően, addig Kelet-Európában visszaesés figyelhető meg.

A rugalmas szabályozás segíthet

A határozott idejű szerződés a fiatalok munkaerőpiacra való bekapcsolódását is segíti: a diákok a tanulmányaik mellett ugyanis nem tudnak állandó állást vállalni, tapasztalatszerzésre ugyanakkor kiváló lehetőséget jelent egy átmeneti pozíció. Európában folyamatosan nő a kölcsönzött munkaerő száma: 2012-ről 2013-ra 7,9 millióról 8,7 millió főre emelkedett - állapítja meg a felmérés.

A rugalmas szabályozás segítheti az atipikus foglalkoztatási formák terjedését, így a feketegazdaság visszaszorítását. Kimutatták ugyanis, hogy minél szigorúbb a munkaerő-kölcsönzés szabályozása, annál népszerűbbek más foglalkoztatási formák, köztük a be nem jelentett munka -  emelik ki a tanulmányban.