Komoly figyelmeztetés érkezett

A munkaképes lakosság fogyása az évszázad közepére kritikus munkaerőhiányhoz vezethet Európában: 2050-re kontinensünk lesz a legöregebb régió, a GDP 15 százalékát fogja kitenni a nyugdíj - állítja a Randstad új tanulmánya. Az egyik megoldást a rugalmas foglalkoztatási formák jelenthetik.
Napi.hu, 2015. október 26. hétfő, 10:25
Fotó: Napi.hu

A világ 27 országa - köztük Magyarország - 2030-ra már öreg társadalommá válik, minden ötödik lakos be fogja tölteni a 65. életévét, míg 2050-re már világszinten is a lakosság 18 százaléka, azaz minden hatodik ember tartozik majd ebbe a korosztályba - olvasható a Randstad Flexibility@Work 2015 című elemzésben.

Ez azt jelenti, hogy az évszázad közepére 2010-hez képest megduplázódik az idősek népességen belüli aránya, miközben 2015 és 2030 között a munkaképes korosztály növekedési üteme a megelőző 15 évhez képest felére esik vissza. Így 2030-ra az Európai Unióban mindössze 2,6 munkaképes korúra hárul majd egy idős ember eltartása, az évszázad közepére pedig Európa lesz a legöregebb régió.

Már most érezhető a társadalom elöregedésének negatív munkaerő-piaci hatása, ezért rövid távon is szükség van például a környező országokhoz képesti bérolló összébb zárására. Középtávon a migráció akadálymentesítése, a szabad munkaerő-áramlás, valamint a foglalkoztatási mutatók javítása, a részvételi arány növelése - így az idősek, nők és friss diplomások bevonása - segíthetik az egyensúly helyreállítását, hosszú távon ugyanakkor szükség van a termelékenység és a munka hatékonyságának növelésére - hívják fel a figyelmet.

A rugalmas foglalkoztatás lehet a megoldás

Rugalmas foglalkoztatási forma minden olyan munkaviszony, amelyet nem hagyományos, határozatlan idejű szerződés szabályoz, így ide tartozik például a határozott idejű szerződés, az önfoglalkoztatás vagy a munkaerő-kölcsönzés.

A rugalmas foglalkoztatási formák jelenthetik az egyik megoldást a kialakuló munkaerőhiánnyal szemben azáltal, hogy növelik a cégek hatékonyságát: a vállalatok gyorsan tudnak alkalmazkodni a piaci változásokhoz, emellett lehetőségük nyílik arra, hogy véglegesítés előtt felmérjék a munkaerő képességeit, így hosszú távon a legrátermettebb munkatársakat alkalmazzák.

Európa legtöbb országában a munkavállalók mintegy 20-30 százaléka dolgozik rugalmas foglalkoztatásban, a legelterjedtebb a mediterrán országokban, Hollandiában és Lengyelországban. Ugyanakkor, míg Hollandiában és Németországban az atipikus foglalkoztatás minden típusa növekedést mutat a stabil gazdaságnak, valamint az intézményi háttérnek köszönhetően, addig Kelet-Európában visszaesés figyelhető meg.

A rugalmas szabályozás segíthet

A határozott idejű szerződés a fiatalok munkaerőpiacra való bekapcsolódását is segíti: a diákok a tanulmányaik mellett ugyanis nem tudnak állandó állást vállalni, tapasztalatszerzésre ugyanakkor kiváló lehetőséget jelent egy átmeneti pozíció. Európában folyamatosan nő a kölcsönzött munkaerő száma: 2012-ről 2013-ra 7,9 millióról 8,7 millió főre emelkedett - állapítja meg a felmérés.

A rugalmas szabályozás segítheti az atipikus foglalkoztatási formák terjedését, így a feketegazdaság visszaszorítását. Kimutatták ugyanis, hogy minél szigorúbb a munkaerő-kölcsönzés szabályozása, annál népszerűbbek más foglalkoztatási formák, köztük a be nem jelentett munka -  emelik ki a tanulmányban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hillman, 2015.10.27 14:03

Munkaeröhiány az tuti nem lesz. A gépek ezt hamarosan megoldják.
Sokkal több munkahelyet fognak a gépek átvenni, mint amennyit kellene.
Akkor viszont miböl élnek majd az emberek? Elkerülhetetlen lesz az alanyi alapjövedelem, ha nem akarunk lemaradni.(persze háboruval is le lehet szanálni a fölös embermennyiséget)
A munkára alapozott megélhetés napjai meg vannak számlálva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2015.10.26 15:26

Az a baj, hogy sok a 45-50 éves korukban valamilyen törvényi kiskapu által nyugdíjba vonulhatott ingyenélő, és 40 év felett nem nagyon akarják foglalkoztatni a munkára jelentkezőket.
Ez itt a probléma.
Tegnap volt a hírTV-n egy nő, aki 52 éves korában ment előnyugdíjba, hogy önkéntes munkát vállaljon. Na, nehogymá a hobbiját a melósnak kelljen kitermelni, mert 52 évesen már nincs kedve dolgozni.
Pár év múlva 52 leszek, és majd elkezdem baxogatni az államot, hogy én is el akarok menni nyugdíjba. Kíváncsi leszek, hogy mit szólnak hozzá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html