Patyi András az M1 csatorna csütörtök reggeli műsorában úgy fogalmazott: a javaslat nem egyszerű kozmetikázása a jelenlegi szabályozásnak, hanem döntő jelentőségű változást jelent. Ha a kérdés önmagában jó, és azt hitelesítik, megkezdődhet az aláírásgyűjtés, miközben ugyanabban a tárgykörben több népszavazási kezdeményezést is el lehet indítani. Így többen gyűjthetnek aláírásokat, ez viszont - mint kiemelte - sokkal nagyobb felelősséget jelent mind az aláírásgyűjtők, mind az azt szervezők számára is.

Az NVB elnöke azt is megjegyezte, hogy az új szabályozás a kormánnyal szemben elsőbbséget adna. Ugyanis - mint Patyi András elmondta - az új szabályozás előnyt biztosít az aláírással történő kezdeményezésnek. Így, ha egy kérdéskörben megindul a szervezés, a kormány ugyanabban a kérdéskörben nem indíthat népszavazást - emelte ki az NVB elnöke.

Patyi András szerint az új népszavazási szabályozás egy véleményversenyt, szervezési versenyt indukál, de ezzel együtt az állampolgárok szerepét is megerősíti a népszavazási eljárásokban. A Trócsányi Lászó igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslat általános vitája szerdán kezdődött a parlamentben