A Capital Economics szerint a feltörekvő európai térség gazdaságainak növekedése valószínűleg a harmadik negyedévben tetőzött. A ház által használt előrejelzési modell - GDP Tracker - arra vall, hogy a magyar hazai össztermék éves összevetésben 3,5 százalékkal bővülhetett a harmadik negyedében.

A cég 2017 egészére 4 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, de azzal számol, hogy a növekedési ütem jövőre 2,8 százalékra, 2019-ben pedig 2 százalékra mérséklődik.

A Capital Economics közgazdászai elismerik, hogy a következő két évre adott magyarországi növekedési prognózisuk a londoni konszenzusos előrejelzési sáv alsó szélén van, megítélésük szerint azonban még ezek az ütemek is meghaladnák a magyar gazdaság növekedési potenciálját, és ez erősödő inflációs nyomást eredményez majd.

A ház elemzői szerint a magyar gazdaságban nagyobb probléma a kapacitások szűkössége, mint a többi közép-európai EU-gazdaságban.

A bérekre és az árakra ebből eredő felhajtóerő 2018 elején a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos központi célszintje fölé emeli az inflációt

Ebben a környezetben az MNB monetáris tanácsa jövőre irányváltásra kényszerül. A cég jövőre 3,8 százalékos, 2019 egészében 3 százalékos éves átlagos inflációt jósol Magyarországon. (Az MNB mást jósol.)

A Capital Economics jelenlegi előrejelzése az, hogy az MNB alapkamata ebben a környezetben a mostani 0,90 százalékról 2018 végéig 1,50 százalékra, 2019 végéig 3,00 százalékra emelkedik.

Más nagy londoni házak is jósolják új előrejelzéseikben a MNB monetáris politikájának szigorodását, bár e prognózisok kevésbé agresszív kamatemelési hullámot valószínűsítenek, ráadásul az MNB belátható időn belüli kamatemelése nem is konszenzusos várakozás a londoni elemzői közösségben.

A BMI Research szerint az euróövezeti jegybank (EKB) akár már e héten bejelentheti élénkítő célú kötvényvásárlási programjának visszafogását, emellett várhatóan a közép- és kelet-európai társgazdaságok jegybankjai is szigorúbb alapállásra váltanak. Ebben a környezetben az MNB 2018 vége felé elkezdi leépíteni egyes nem konvencionális enyhítési intézkedéseit, 2019-ben pedig kamatemelésbe kezd, és annak az évnek a végére 2,00 százalékra emeli alapkamatát.

A Morgan Stanley elemzői szerint ugyanakkor a mélységi rekordokra süllyesztett kamatok elérése után a magyar jegybank célja a következő hónapokban a lehető legtöbb gazdasági szereplő refinanszírozása e rekord alacsony kamatszinteken. Ehhez az MNB-nek jelentős mozgásteret biztosít a 2-4 százalékon megállapított sávos inflációs cél és a jelenleg meglehetősen kedvező inflációs pálya.

A Morgan Stanley londoni elemzői mindezek alapján úgy vélekednek, hogy a gazdasági növekedés és az infláció valószínűleg az MNB monetáris politikájának hátterébe szorul a belátható előrejelzési távlatban.