Komoly kihívások előtt áll a magyar vidék 2020 után

Magyarország számára elfogadhatatlan az Európai Bizottság 2021 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó költségvetés-tervezete, amely jelentős forrásokat vonna el az agráriumtól és vidékfejlesztéstől - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az uniós tagországok szakminisztereinek hétfői luxembourgi tanácskozását követően.
Szász Péter, 2018. június 19. kedd, 07:56
Fotó: Pixabay

Magyarország véleménye szerint az uniós bizottságnak változatlan nagyságrendű költségvetést kell előterjesztenie a közös agrárpolitikára (KAP) vonatkozóan, ugyanis megfelelő válaszokat kell adni azokra a kihívásokra, amelyek 2020 után az agráriumot globális szinten érinteni fogják. A források csökkentése emellett nincs összhangban azzal az adminisztrációs tehernövekedéssel, amelyet a magyar gazdák számára okoz - közölte a miniszter, aki szerint nagyot nőttek a bérek az agráriumban.

Magyarországot hátrányosan érintené egyebek mellett a termeléshez kötött támogatások csökkentése, hiszen a versenyképesség megmaradásának feltétele az elmúlt években kiharcolt 13 plusz 2 százalékos támogatási szint megtartása.

Magyarország hozamnövekedést kíván elérni, fenntartható mezőgazdaságot akar, és megfelelő válaszokat találni az állat- és növényegészségügyi kérdésekre. Ez az a felelősség, amely a visegrádi országokat és a hozzájuk csatlakozó balti államokat, valamint Horvátországot, Szlovéniát és Bulgáriát vezeti, hogy közösen, versenyképes régióval tudjanak megfelelni a piaci kihívásoknak.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.06.19 09:48

A parasztok zsebre tették az EUs pénzeket fejlesztés helyett. Nagyon rászoktak a jóra, az ingyen pénzre. 2020-ban vége.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zuljin2, 2018.06.19 09:07

Ha nem loptatok volna annyit, akkor lehetett volna fejleöntözé és akkor elég lenne ez a pénz. Az öntözést még mindig nem sikerült megoldani, a kertészeti és állattartó ágazat semmit nem fejlődött, a növénytermesztés meg ráment az egyszerű és olcsó termékek előállítására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html