Komoly kritikával illette a magyar fizetéseket az államtitkár

A bérfejlesztést nem lehet halogatni, mert Magyarország már nemcsak a nyugati országoktól van lemaradva, hanem lassan a V4-ektől is, a lengyelek átlagosan negyedével keresnek többet, mint a magyarok - jelentette ki Magyar Levente. A külgazdasági tárca államtitkára a Világgazdaság keddi számában publikált interjúban elmondta azt is, bízik az Oroszországgal szembeni szankciók feloldásában.
MTI, 2017. január 24. kedd, 09:06
Fotó: Napi.hu

Már a 2015. évi számok is kiugróak voltak, a kivitel 6 százalékkal, az aktívum pedig harmadával nőtt az előző évhez képest, közel 9 milliárd eurót tett ki.

Arra a kérdésre, az orosz energetikai függőség hogyan hat az egyenleg alakulására, elmondta, hogy a jelentős magyar deficit a felére apadt, miután a diverzifikációs törekvések nyomán kevesebb nyersanyagot importál az ország.

A működőtőke-beáramlás kapcsán ismertette: tavaly 71 projektet zárt le sikeresen a befektetési ügynökség 3,2 milliárd euró értékben, ennek kapcsán 18 ezer új munkahely jön létre.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) teljesítményéről az államtitkár szerint nehéz számszerű mérleget készíteni, mert 2015 végén az a döntés született, hogy az addigi üzleti modellről áttérnek a közszolgáltatási logikára. Ezért a vállalat üzleti bevétele minimális, viszont adatbázisa, kapcsolatrendszere révén sok előnyt nyújt a magyar cégeknek. A kereskedőház partnerei 2014-ről 2015-re 135 milliárd forinttal tudták növelni bevételüket.

Kitért arra is, hogy a bérfejlesztést nem lehet halogatni, mert Magyarország már nemcsak a nyugati országoktól van lemaradva, hanem lassan a V4-ektől is, a lengyelek átlagosan negyedével keresnek többet, mint a magyarok. A magyar bérszint az unióban a harmadik legalacsonyabb. Magyar Levente szerint abban kell segíteni a beruházókat, hogy a technológiailag intenzív tevékenységek felé tudjanak elmozdulni.

Az államtitkár bízik az Oroszországgal szembeni szankciók feloldásában. A szankciók miatt Oroszország a harmadik helyről a 14.-re szorult vissza Magyarország külkereskedelmi partnereinek rangsorában, egyes ágazatokban eltűnt a magyar kereskedelmi teljesítmény fele, csak az agrárium több milliárd eurónyi veszteséget szenvedett el. "Bizakodóan tekintek az új amerikai vezetésre, remélem, racionálisabb irányba kormányozza a transz­atlanti-orosz kapcsolatokat" - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.01.26 16:13

@antitroll:
pontosítok:
"Azaz Te hivatkozhatsz az SZJA csökkentésre, az egy szelete csak a munkavállalótól történő adóbevételnek."
A lényeg, hogy az SZJA csökkentése a munkavállalók egy részét előnyben részesített, most ne menjünk bele kit és miért? Annyit elárulok, hogy az én fizetésem több mint 80 ezer nettó forinttal emelkedett! Köszönöm szépen!
Aki melós volt és nem fizetett adót, az meg kapott a nyakába 16% SZJA-t és egy kompenzációnak nevezett izét (állami szférában). Amitől talán nullázott. A versenyszférában ez sem volt garantálva.
Igen ám de a lakosságnak csak egy szelete a munkavállalónak nevezett állatfajta. A már említett 1600 milliárd forint/év SZJA-n kívüli lakossági költségvetési tehervállalást fizette Julis néni aki nyugdíjas, meg a 3 gyerekes anyuka a pelenka után. Akire pelenka kell az meg ugye ritkán fizet SZJA-t, hacsak nem szenved felnőttkori inkontinenciában. Ha megemelem a cukortartalmú üdítők, a pelenka, az üzemanyagok stb-stb adótartalmát, megemelem az ÁFA-t, akkor mehet a négereknek üveggyöngy osztás (SZJA csökkentés), miközben elveszem a családi ezüstjüket!
Na itt van a vau-vau elásva! Érted már?
Nem lehet egy nekünk tetsző dolgot kiszemelni és azt szajkózni, komplexen látod az igazságot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2017.01.26 16:01

@isabella:
off
Ne haragudj, de ezek a kiáltványok hogy jönnek ide? Inkább írd bele egy hosszabb szösszenetbe, de így széttagolva elég bosszantók tudnak lenni!
Minden hozzászólásodat el kell kezdeni olvasni, hogy rájöjjek, nem érdemes folytatni. Csak azt éred el, hogy az eleve neved alatt megjelenő hozzászólásokat ignoráljuk. Szóval nincs értelme...
Köszi!
on
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2017.01.26 15:53

@lauda:
Bocsáss meg, Te egy alternatív valóságban élsz.
A bérek nem duplázódtak meg. Nagyon nem! Most intenzív emelkedésnek indultak, de ennek adóhozadéka igazából 2016 közepétől jelentkezik.
A foglalkoztatás emelkedése egy nagyon képlékeny szám, mert a kormány ide értette a statisztikajavító hatású (ennyi és nem több) közmunka programot. 2010-2013 között a foglalkoztatási ráta 2%-al javult a 15-65 éves korosztályban. A közmunka program a 2011. évi közmunkáról szóló tv. megszületésével indult, azaz már a 2013-as adatot vastagon torzítja. Találtam egy 2014-es adatot, amelyben 130 ezer közmunka programban résztvevőről írnak, azaz ennyit belecsalt a foglalkoztatási rátába, ez bőven 2% feletti torzítás!
Mindebből azt vezettem le ISMÉT, hogy az alábbi linken (amit ismét beteszek) közölt levezetés szerinti lakosságtól származó adóbevétel a lakosságot terhelő adók EMELÉSÉNEK eredménye!
http://www.napi.hu/ado/adoemeles_magyarorszagon_igy_fizet_tobbet_a_lakossag.574545.html
Azaz Te hivatkozhatsz az SZJA csökkentésre, az egy szelete csak a munkavállalótól történő adóbevételnek. Ez így hazugság, vagy tudatlanság! Válassz, melyiket vállalod!
Számszerűsítsük!
A kormány az SZJA csökkentéssel adott úgy 400 milliárd forintot, de a lakosságtól származó adóbevétele nőtt 1200 milliárd forinttal lényegében azonos foglalkoztatási adatok mellett! Segítek, nem tudom matekból mennyire vagy ász, de ez azt jelenti, hogy az SZJA-n kívül a kormány a fogyasztási és jövedéki adókon és hasonló huncutságokon 1600 milliárd forinttal többet szedett be és ebből adott vissza 400 milliárdot. Vagy még összehordhatták a legyek is a különbözetet...
Nem tudom hogy vagy vele, de ugye nem lep meg, ha ezért nem állok be az ütemesen tapsolók sorába...
Sajnos tudok számolni. Nem így születtem, de aztán tovább tanultam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.01.26 15:39

Szerintem a Putyin így statuált példát. Ennél a Trump okosabban csinálja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.01.26 15:35

...az ukrán emberek fellázadtak a szegénység ellen. Ennek mi köze a NATO-hoz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html