Komoly megszorítást végzett Matolcsy, sokkal többet adóztunk

Az év első negyedében az GDP négy százalékára rúgott az államháztartás hiánya az idénre megcélzott 2,5 százalékkal szemben – derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Lesz mit ledolgozni az év hátralevő részében.
NAPI, 2012. július 2. hétfő, 09:05
Fotó: Napi.hu

2012 első negyedében az előző év azonos időszakához mérten jelentősen, 155 milliárd forinttal csökkent az államháztartás hiánya. Ugyan a GDP 2,3 százalékpontjával csökkentette a kormány az eredményszemléletű (uniós szemléletű) hiányt, ám az így is érte GDP négy százalékát, miközben az év egészére 2,5 százalékos hiánycélt tűzött ki a kabinet - derül ki a KSH legfrissebb elemzéséből. Az eredmény nem meglepő, hisz a nemzetgazdasági tárca által havonta közölt (pénzforgalmi) adatok épp arról tanúskodtak, hogy a deficit az első negyedévben elszállt: a deficit március végére elérte az 517,5 milliárd forintot, amely az egész évre engedélyezett összeg 90 százaléka volt. Áprilisban azonban a nagy egyszeri áfabevételnek köszönhetően felére esett a deficit.

A KSH adatai szerint a nemzeti számlák rendszere (ESA95) módszertani előírásai alapján összeállított adatok szerint 2012. I. negyedévében a kormányzati szektor bevétele 3016,5 milliárd, kiadása 3298,8 milliárd, hiánya pedig 282,3 milliárd forint volt.

A bevételek az első negyedévében 7,2 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest (az előző időszakot a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása nélkül számítva). A jövedelemadó-bevételek 10,6 százalékkal nőttek, elsősorban az adójóváírás megszüntetése következtében megnőtt személyi jövedelemadó-bevételeknek köszönhetően. A termelési és importadók bevételei 8,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül az áfabefizetések 7,4 százalékkal növekedtek (az általános áfa-adókulcs 2012. január 1-jén 27 százalékra nőtt). A tőkeadók (8,5 százalék) és a társadalombiztosítási hozzájárulások (3,2 százalék) ugyancsak bővültek - írja a KSH.

A kiadások 1,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2012 I. negyedévében. A felhalmozási kiadások jelentősen, 11,1 százalékkal nőttek, míg a pénzbeni társadalmi juttatások (0,7 százalék) és a kamatkiadások (0,6 százalék) csekély mértékben bővültek. A munkavállalói jövedelem (0,5 százalék) és a folyó termelő felhasználás (0,3 százalék) némileg csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.07.02 12:54

@rigolya: Köszönöm, éppen erre kívántam utalni.

A Kétharmad sohasem szorít meg ( legfeljebb kezeket ).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.02 12:16

Ez nem-megszorítás-csak-átszervezés!!! A pontosság kedvéért...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html