Komoly pénzosztás kezdődhet - izgalmas hónapok jönnek

Részben az uniós támogatások és a növekvő adóbevételek miatt nőttek a költségvetés bevételei az idei első félévben, közben a kiadások is emelkedtek. Összességében komoly többlet halmozódott fel.
Domokos László, 2017. szeptember 29. péntek, 11:57
Fotó: Napi.hu

A kérdés most az, hogy mire költi a kormány a pluszpénzt. Több verzió is szóba jöhet - kommentálta a KSH mai adatait Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Az első hat hónapban a kormányzati szektor mérlege 270,5 milliárd forintos többletet mutatott, ami GDP-arányosan 1,5 százalékos plusznak felel meg, a bevételek ugyanis nagyobb mértékben emelkedtek, mint a kiadások.

A javulás nagyrészt az uniós pénzek beáramlásának köszönhető. A részletes adatokból ugyanis kiderül, hogy a bevételek mintegy 9,9 százalékkal, közel 750 milliárd forinttal 8322 milliárd forintra nőttek. Ez elsősorban a főként uniós támogatásokból álló egyéb bevételek 404 milliárd forintos növekedésének köszönhető, de növekedtek többek között a jövedékiadó- és az áfabevételek is. Az is fontos, hogy a kiadási oldalon csökkentek a kamatkiadások - fogalmazott Németh.

A felhalmozódó többlet nagyobb mozgásteret ad a kormánynak. Azt azonban egyelőre nem lehet megmondani, hogy mire fordítja a kormány a pluszpénzt, éppen ezért izgalmas hónapok jönnek - állapította meg az elemző.

Véleménye szerint több forgatókönyv lehetséges. A többletből különböző kiadásokat, fejlesztéseket finanszírozhatnak, de elképzelhető, hogy adómérséklésre, akár áfacsökkentésre vagy az élőmunkát terhelő elvonások csökkentésére biztosít majd fedezetet a kérdéses összeg. Elméletileg az is lehetséges, hogy a hiány csökkentésére költik ezt a pénzt, ám az eddigi kormányzati kommunikáció alapján arra lehet következtetni, hogy ez a legkevésbé valószínű verzió.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

666ORDOG666, 2017.09.29 13:42

Most hol vannak az Illetékes Szaktársak?
Hol vannak az LMP. a Jobbik, a DK, a Szocialista Párt gazdasági szakemberei?
El kellene költeni ezt a sok pénzt, vagy a régi bávált módszerekkel átirányítani a magánszférába.
Vagy inkább el kellne lopni?
Elvtársak az már egy ideje nem megy!
Ezért van a többlet.
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html