A kérdés most az, hogy mire költi a kormány a pluszpénzt. Több verzió is szóba jöhet - kommentálta a KSH mai adatait Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Az első hat hónapban a kormányzati szektor mérlege 270,5 milliárd forintos többletet mutatott, ami GDP-arányosan 1,5 százalékos plusznak felel meg, a bevételek ugyanis nagyobb mértékben emelkedtek, mint a kiadások.

A javulás nagyrészt az uniós pénzek beáramlásának köszönhető. A részletes adatokból ugyanis kiderül, hogy a bevételek mintegy 9,9 százalékkal, közel 750 milliárd forinttal 8322 milliárd forintra nőttek. Ez elsősorban a főként uniós támogatásokból álló egyéb bevételek 404 milliárd forintos növekedésének köszönhető, de növekedtek többek között a jövedékiadó- és az áfabevételek is. Az is fontos, hogy a kiadási oldalon csökkentek a kamatkiadások - fogalmazott Németh.

A felhalmozódó többlet nagyobb mozgásteret ad a kormánynak. Azt azonban egyelőre nem lehet megmondani, hogy mire fordítja a kormány a pluszpénzt, éppen ezért izgalmas hónapok jönnek - állapította meg az elemző.

Véleménye szerint több forgatókönyv lehetséges. A többletből különböző kiadásokat, fejlesztéseket finanszírozhatnak, de elképzelhető, hogy adómérséklésre, akár áfacsökkentésre vagy az élőmunkát terhelő elvonások csökkentésére biztosít majd fedezetet a kérdéses összeg. Elméletileg az is lehetséges, hogy a hiány csökkentésére költik ezt a pénzt, ám az eddigi kormányzati kommunikáció alapján arra lehet következtetni, hogy ez a legkevésbé valószínű verzió.