Hétszázmillió forintos kormányzati támogatást kapott decemberben a szekszárdi önkormányzat, a pénzt a városi feladatok finanszírozására fordítják - közölte a tolnai megyeszékhely polgármestere. Ács Rezső (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy 2013-ban a város önkormányzata átvállalta a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. 900 millió forintos hitelét annak érdekében, hogy a kft. működőképességét fenntartsák.

A 700 millió forint ennek a hitelnek a kiváltását jelenti. A támogatásnak köszönhetően felszabadultak olyan források, amelyeket városüzemeltetésre, fejlesztési pályázatok önerejére fordítottak - mondta. A szekszárdi önkormányzat 2014-ben 2,8 kilométernyi járdát, 1,5 kilométernyi utat épített, bővítette az alsóvárosi temetőt, korszerűsítette a közvilágítást és befejezte a városközpont rehabilitációját - tette hozzá.

Százmilliók Zalaegerszegnek, Nagykanizsának és Lentinek

A fejlesztési és a működési kiadások biztosítására Zalaegerszeg 800 millió forint, Nagykanizsa pedig 500 millió forint támogatást kapott a kormánytól, a következő években pedig mintegy 400 millió forint támogatásban részesül Lenti önkormányzata - jelentette be Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő. A zalai megyeszékhely az elmúlt évek rentábilis gazdálkodásának köszönhetően 2012-ben 800 millió forint, 2013-ban pedig 1,3 milliárd forint támogatásban részesült.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) szerint a kormányzat segíti Zalaegerszeg helyzetének stabilitását, de "nem lehet örökké attól függeni", hogy mikor és mekkora támogatást tudnak biztosítani, ezért hosszútávon kell stabilizálni a város költségvetését.

Szombathelyre is jut 8,7 milliárd

Három fejlesztési területre 8,7 milliárd forint kormányzati támogatást kap Szombathely - jelentette be kedden sajtótájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter, a város országgyűlési képviselője. A város fedett uszodájának fejlesztésére 2,2 milliárd forintot fordítanak, gazdaságfejlesztésre pedig 1,47 milliárd forintot költhet a támogatásból a város. Ezt a pénzt a tíz éve felszámolás alatt álló Styl Ruhagyár megmentésére, az ott dolgozó hatszáz ember munkahelyének megtartására fordítják.

A Szent Márton-terv beruházásaira ötmilliárd forintot kap a város. 2016-ban Szent Márton születésének 1700. évfordulóját ünnepli Szombathely, a rendezvények kiemelkedő pontja lehet Ferenc pápa látogatása - mondta Hende Csaba. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere arról beszélt, hogy a fejlesztések a székesegyházat és környékét, a püspöki palotát, a Smidt Múzeumot és körzetét, a Szent Márton-templomot és környékét, a Savaria Múzeumot, valamint a Szent Márton utat érintik.

A Balaton partja sem marad ki a pénzosztásból

Több mint 730 millió forint kormányzati támogatáshoz jut Várpalota, Ősi, Alsóörs és Litér település önkormányzata - közölte a Veszprém megyei 2-es választókerület fideszes országgyűlési képviselője. Kontrát Károly elmondta, a választókerületből négy település részesült a rendkívüli támogatásban. Várpalota 300 millió, Ősi 200 millió, Alsóörs 150 millió, Litér pedig 82 millió forintot kapott az önkormányzatok feladatainak biztonságos finanszírozása érdekében.

Talabér Márta (Fidesz-KDNP), Várpalota polgármestere az MTI kérdésére azt mondta: a városnak megítélt 300 millió forintos támogatást elsősorban a Kismező és Loncsos városrészek felszíni csapadékvíz-elvezetési problémáinak megoldására kívánják felhasználni. A többletforrásból Ősiben a tornacsarnok felújítását, Litéren infrastrukturális fejlesztéseket - járdaépítést és a fogorvosi rendelő felújítását -, Alsóörsön pedig turisztikai célú beruházásokat kívánnak elvégezni.

Sopronról és Nyíregyházáról sem feledkeztek meg

Hétszázmillió forint kormányzati támogatást kapott Sopron, a pénzt a jövő évi fejlesztésekre, illetve az önkormányzat feladatainak ellátására fordítják - jelentette be a város polgármestere kedden sajtótájékoztatón. Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy 2015 a nagyberuházások éve lesz a városban, mert elkészül a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, a Várkerület, az Erzsébet-kert, szociális lakások épülnek, emellett fejlesztik az MKB Arénát és a városi stadiont is.

Egymilliárd forint kormányzati támogatást kapott a nyíregyházi önkormányzat egy a tulajdonában lévő cég által kibocsátott devizakötvény összegének és kamatainak visszafizetéséhez - közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere sajtótájékoztatón kedden a nyírségi nagyvárosban. Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a helyhatósági cég, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. 2005-ben bocsátott ki kétmilliárd forint összegű devizakötvényt fejlesztési célra, amelynek 2015. január 4-én lejáró rendezésére az előző, az MSZP vezette önkormányzat 2008-ban készfizető kezességet vállalt.

Az árfolyamveszteséggel együtt 2,4 milliárdra nőtt adósság rendezéséhez most kapott egymilliárd forinttal, valamint az önkormányzat törlesztésre félretett 850 millió forintos saját forrásával, illetve folyószámlahitellel maradéktalanul vissza tudják fizetni a pénzt. A polgármester hangsúlyozta: ha a nyíregyházi önkormányzat nem kapott volna kormányzati segítséget, a törlesztés miatt nem tudta volna folytatni a három éve indított saját finanszírozású fejlesztéseit 2015-ben.

Egymilliárd Miskolcnak

Miskolc önkormányzata egymilliárd forint kormányzati többletforrást kap feladatainak biztonságos finanszírozására - közölte a város polgármestere kedden az MTI-vel. Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az összeget a Miskolctapolcán megvalósuló turisztikai fejlesztés finanszírozására fordítják. A kormány már támogatta az elképzelést, a strand beruházásához korábban csaknem egymilliárd forintot adott. Most megérkezik a második milliárd is - mondta Kriza Ákos, felidézve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a tavaszi választási kampányban ígérte meg a miskolciaknak, hogy az állam támogatja a diósgyőri stadion megújítását és a tapolcai turisztikai fejlesztést.

Kitért arra is, hogy a jövő évi országos költségvetésben szerepel az az 500 millió forint is, amellyel befejezhető a miskolctapolcai strandberuházás első üteme. Mint mondta, az első ütem csaknem hatvan embernek ad munkát, és a teljes fejlesztés után a strand több mint száz embert foglalkoztat.