Komoly per készül Paks ellen

Az osztrák környezetvédelmi minisztérium hétfőn bejelentette, Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságnak a paksi atomerőmű bővítése ellen – írja az MTI nyomán az Index.
Szabó Dániel, 2018. január 22. hétfő, 11:52
Fotó: Shutterstock

Tavaly novemberben az Európai Bizottság is áldását adta a paksi atomerőmű tervezett bővítésére. A szervezet ugyan arra jutott, hogy nemzetközi beruházási tendert kellett volna kiírni a létesítésre, de elfogadta a magyar kormány érvelését, miszerint az atomerőműt csak az oroszok fejleszthetik tovább, mert a már meglévő blokkok már a Roszatom technológiáját használják. Az ügyben az Európai Bizottság csak annyit követel meg, hogy a magyar kormány vállalja, az alvállalkozói szerződések megkötésénél majd betartják azokat a nemzetközi tendereztetési szabályokat, amelyeket a Roszatom fővállalkozói megbízásánál elhagytak. Vagyis engedjenek külföldi cégeket is a megbízásokhoz.

Még meg sem született a döntés, amikor az osztrák kormány már jelezte, megtámadják a beruházást. "Egyértelműen ellenzem az atomerőmű bővítését. Még az Európai Bizottság is arra a következtetésre jutott a beruházást vizsgáló riportjában, hogy az erőmű soha nem lesz nyereséges hatalmas állami segítség nélkül" - mondta Christian Kern akkori szociáldemokrata kancellár a 12 és fél milliárd eurót felemésztő beruházásról.

Az osztrákok azért ellenzik a bővítést, mert a paksi villamos energia olyan pluszkapacitást hoz a nemzetközi hálózatba, amely a német áramtőzsdén várhatóan megawattonként 70 eurócenttel lenyomja az árakat (jelenleg 21,5 eurón állnak). Mivel az osztrák piacon is a német tőzsde az irányadó, a hatást nem tudják elkerülni.

Azóta Ausztriában választás volt, melyen a szociáldemokrata Kern pártja veszített, helyét a Sebastian Kurz kancellár vezette konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) vette át a hatalomban. Bár a magyar kormány hangoztatta, és az elemzők is arra számítottak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével javulhatnak a bécsi politikai kapcsolatok.

Ennek az ellenkezőjére utal, hogy hétfőn az osztrák kormány bejelentette, megtámadják a beruházást az Európai Bíróságon. "Az Európai Bizottság rossz üzenetet küld az energiapolitikában azzal, ha habozás nélkül jóváhagyja az atomerőmű építéséhez nyújtandó támogatást." - idézi az Index az osztrák környezetvédelmi tárca indoklását. Arra kérik a bíróságot, hogy semmisítse meg az Európai Bizottság határozatát, mellyel jóváhagyták a bővítést.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.01.22 19:15

Most akkor hazudnak a ballibsik, meg az energiaklub, meg mindenki aki azt mondja hogy csak drágán tud termelni? Vagy a Kern féle ballibsi hazudik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2018.01.22 15:10

Ez a kis szösszenet érdekes kérdéseket vet fel.

- Állítólag a zemberekért munkálkodó állam nehezményezi, hogy a legelterjedtebb, legfontosabb energia ára csökkenhet, azaz a zembereknek olcsóbb lesz az áram.
- A "szabad piac" lelkes hívei prüszkölnek amiatt, hogy a "szabad piacgazdaság" folyamataiba nem szólt bele a hatalom, korlátozva annak működését.

Az szintén megérne egy misét, hogy az EB miért adta áldását a projektre, amikor a kormány ígéretet tett arra, hogy "külföldi cégeket is a megbízásokhoz" enged hozzáférni. - ténylegesen gyarmat vagyunk? Igen, a francia közgazdász, Thomas Piketty szerint is gyarmat vagyunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2018.01.22 13:11

"a paksi villamos energia olyan pluszkapacitást hoz a nemzetközi hálózatba, amely a német áramtőzsdén várhatóan megawattonként 70 eurócenttel lenyomja az árakat"

LOL
Nem az "ingyenes" sötétzöld áram nyomja le az árakat, hanem a paksi drága!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2018.01.22 12:58

Így bízz az osztrákban , és a németben !!! Ők csak a saját érdekeiket nézik , védik. Nekünk is ezt kell tenni!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html