Kritikus szinteken vannak a meghatározó piacok, amelyek az előző napok "oldalazásából" valamelyik irányába nagy valószínűséggel jelentősebb mértékben ki fognak törni - írja legfrissebb elemzésében a Raiffeisen Bank.


A pénteken publikált makroadatok katasztrofálisak lettek(-6,2 százalékos USA GDP!), a Citigroupot pedig részben államosítani kellett, így minden adott lehet a további esésre, ami komolyabb teret nyithat ismét lefelé a fontos szintek elesésével.


Amennyiben viszont még ilyen események mellett is megveszik a részvényeket, akkor egy időre fellélegezhet a piac. Az első lépéseket megtették Európában a régiós bankok támogatására, ez ügyben a hétvégén további hírek várhatóak. Az eddig megszellőztetett 25 milliárd eurós keret kezdetnek azonban nem rossz - teszik hozzá a Raiffeisen elemzői.

A magyar piac továbbra is szenved, ugyanakkor az előző hetinél már valamelyest kedvezőbb a kép, ami akár tovább is javulhat amennyiben az előbb említett tanácskozáson pozitív meglepetések születnek. Továbbra is a legfőbb szempont, hogy a régiós devizák stabilizálódjanak, ennek a kritériumnak ezen a héten eleget tettek. Az alapvető hangulatot azonban a fejlett piacok mozgása határozhatja meg, egy esetleges felfelé körben azonban akár felülteljesítőek islehetnek a régiós piacok - írja a Raiffeisen.


A héten tette közzé gyorsjelentését a Mol, mely a várakozásoknak megfelelő lett a bank elemzői szerint. Figyelembe véve azonban az iparági környezet alakulását, a szektortársak negyedéves eredményeit összességében pozitívan értékelhető - teszik hozzá.


Az utóbbi napok jelentősebb vásárlásait követően az OTP saját részvények aránya elérte a 7,8 százalékot. Könnyen elképzelhető, hogy egy esetleges EBRD-vel (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) kötendő megállapodás részét is képezheti. Ahogy a legutóbbi gyorsjelentés után elmondták, az EBRD-vel tárgyalásokat folytatnak mind a hazai operációban, mind pedig az ukrán leánybankban való esetleges részvételről.

Miután az OTP jelezte, hogy részvényhígulás nem kerülhet szóba, az EBRD részvétele alárendelt kölcsöntőke és/vagy saját részvények átadásán keresztül valósulhatna meg. Jelen pillanatban nincs érdemi hatása az árfolyamra, azonban egy ilyen lépés kedvezően hathatna erre is.


A Richter az utóbbi napokban látott zuhanását a fundamentumoktól nagyrészben függetlennek tekintik a bank szakértői ezért ajánlásunkat vételre minősítették fel.