Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gyerekek első életévében a veleszületett rendellenességek és a születés körüli (perinatális) halálozás a vezető halálokok, 1 éves kor után külső okok - trauma, fulladás, égés, mérgezés - miatt következik be leggyakrabban tragédia.

2000-ben 667-en, 2016-ban 122-en haltak meg balesetek miatt. Az 1-19 éves korcsoportban még mindig kétszer annyian halnak meg külső okok, trauma (34 százalék) miatt, mint daganatos megbetegedések (18 százalék) következtében - hangsúlyozza Kassai Tamás​, az Országos Traumatológiai Intézet Gyermektraumatológiai osztályát vezető főorvos.

A baleseti sérülések megelőzhetők

A legfontosabb megelőzés a folyamatos szülői figyelem és előregondolkodás. Az utóbbi években megsokszorozódtak a szülői gondatlanságból fakadó, új típusú nyári gyermekbalesetek, például a trambulinbalesetek, amelyek nehezen gyógyítható, súlyos koponyasérüléssel is végződhetnek, vagy a biciklis balesetek közül a küllőbalesetek, amelyeknél a csomagtartóra ültetett gyermek lábának küllőbe szorulása nyílt töréssel, sőt, következményként növekedési problémákkal járhat.

Bene Ruzsena, az Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központ osztályvezető főorvosa szerint a részlegükre érkező gyermekek harmada 3 éves kor alatti, akik konyhai, fürdőszobai balesetből adódó sérülésük súlyossága miatt gyakorta kerülnek intenzív osztályra is. Az intenzív ellátást igénylő, legsúlyosabb égettek kétharmada ruhatűz, kontaktégés és elektromos baleset elszenvedője.

Nyáron a magasfeszültséggel összefüggő balesetek száma növekszik, az álló vonat tetejére mászó, meggondolatlan fiatalok a magasfeszültségű vezeték érintése nélkül is súlyos, gyakran halállal vagy végtag-amputációval végződő égési sérülést szereznek.

Ha a szülő nem figyel

Tavaly a legtöbb fulladásos halál, főként a fiatalok körében, a Balatonnál történt, de egyéb nyílt vizeken, valamint a wellness központok uszodáiban és a kerti tavakban, medencékben is sok a súlyos sérüléssel járó baleset. Ezek oka legtöbbször az, hogy olyanok is bemennek a mély vízbe, akiknek nincs kialakult vízbiztonságuk, mentőmellényük, nem tudnak úszni, vagy nem figyel rájuk szülő.

Velkey György, az MGYT elnöke, gyermekintenzív-gyógyász a megelőzés, az egészségnevelés, valamint a gyors és hatékony elsősegély jelentőségét, vagyis az egészségértés fontosságát hangsúlyozza. A gyermekek folyamatos megfigyelést igényelnek, a mindennapi életük szervezésénél előrelátóan, bölcsen kell kialakítanunk otthonainkat, játszótereinket, közlekedésünket, oktatási épületeinket, különösen figyelve a nem mindennapi rutinban végzett események tervezésére - fogalmaz a szakember.

Fotó: Shutterstock