Komoly veszélyre figyelmeztet a rendőrség

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívást adott ki a jégre csúszók számára.
Inforádió, 2016. december 30. péntek, 07:54
Fotó: Reuters

A dunai vízirendészet információi szerint a Duna lassúbb folyású mellékvizein megjelent az egybefüggő, de még vékony jégtakaró. A gyorsabb mellékvizeken és a főmederben is lassan megkezdődhet a jegesedés.

Ahogy a nyári fürdési idénynek megvannak az áldozatai, sajnos az előírások nem ismeretéből vagy be nem tartásából eredően a jeges vizek is veszélyesek. A vízirendészeti szolgálat szeretné, ha ebben az évben csökkennének a balesetek, ezért indokoltnak tartja, felhívni a lakosság figyelmét a jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb rendelkezéseire.

A legfontosabb, hogy a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. (A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert.)

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • kikötők és veszteglőhelyek területén,
  • folyóvizeken és azok mellékágain.

Teherbírást csökkentő tényezők:

  • fenékről előtörő kisebb, nagyobb források
  • csatorna-bekötések
  • áradás, apadás által kialakított jégmozgás
  • felmelegedés a jégréteget elvékonyítja, ami a jégen tartózkodók számára veszélyes lehet.

Folyóvizeken jellemző a befagyás folyamatában, hogy a már "beállt" jégmezőre újabb és újabb táblák torlódnak, rakódnak, amelyek nem biztonságosak, ezeken tilos közlekedni, mert életveszélyes - olvasható.

Felhívjuk azon gazdálkodó egységek, horgászegyesületek, horgászok és magánszemélyek figyelmét, akik valamely vízterület tulajdonosai, kezelői, hogy amennyiben a jégen léket vágnak, jégkitermelést folytatnak, kötelesek a jégmentessé vált területet távolról felismerhető módon, egy méter magasságban elhelyezett, legalább 10-10 centiméter széles piros-fehér csíkozású korláttal megjelölni, körülhatárolni! Aki a jégen 1 négyzetméternél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni - olvasható a police.hu-n.

HOZZÁSZÓLÁSOK