Tegnaptól már három kelet-európai EU-tagállamban is korlátozás nélkül vásárolhatnak termőföldet más tagországok állampolgárai, miután a földpiacát már 2004-ben liberalizáló Szlovénia után Cseh- és Észtországban is teljesen szabaddá vált a vétel. Magyarországon a 2014-ig szóló moratórium komolyabb áremelkedést okozhat.

Magyarország esetében az Európai Bizottság még tavaly decemberben döntött arról, hogy hazánk további három évvel meghosszabbíthatja a 2011. április végéig szóló hétéves földvásárlási moratóriumot. Egy, a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő a hoszszabbítással arra számít, hogy az idén és jövőre enyhén emelkednek a földárak, 2013-tól a korlátozás végéig viszont már dinamikus drágulás következhet be.

Ugyanakkor úgy véli, hogy 2014 májusától nem a külföldiek, hanem a hazai gazdálkodók és a mezőgazdasággal foglakozó társaságok jelentik az igazi keresletet és vásárlóerőt a földpiacon, miután helyismeretük és az egyre inkább megnyíló földhitelezés helyzeti előnyt biztosít majd számukra.