Elvi döntést már hozott korábban a közgyűlés arról, hogy a város Dagályt átadja a 2017-es úszó-világbajnokság megrendezhetősége érdekében. Őszintén elmondom Önöknek azt is, hogy később sem akarom visszavenni majd, mert olyan komplexum épül mellé, aminek az üzemeltetése nagyon sok pénzbe kerül, a kihasználtsága pedig az én jelenlegi gondolataim szerint nagyon nehezen biztosítható - mondta Tarlós István.

Azért nem történt meg a döntés a konkrét átadásról, mert még egyezkedés történik az ingatlan értékéről. Mi pillanatnyilag ott tartunk, hogy nettó 3,8 milliárd a meglevő, eddig működő Dagály. Ebből 2,8 milliárd maga a telek, és a többi az építmény - közölte.

A másik ok, ami miatt a megállapodást nem lehet még megkötni - de a december 2-i közgyűlésen dönteni lehet -, az az, hogy augusztus 31-éig kell átadni a Dagály teljes ingatlanát, valakinek pedig üzemeltetnie kell utána. Az állam nincs felkészülve arra, és nincs meg sem az apparátusa sem az eszközei ahhoz, hogy a Dagályt átadás után is üzemeltesse. Arról folyik most egy egyeztetést, hogy milyen feltételekkel, milyen ellenérték mellett üzemeltesse a mi cégünk, a Gyógyfürdők Zrt. a Dagályt akkor, amikor az formálisan már az államé - mondta a főpolgármester.

Központi beszerző szervezetet hoztak létre

A közgyűlés első határozatai között jóváhagyta a hamarosan felállítandó központi közbeszerző szervezet koncepcióját. Ennek feladata a fővárosi önkormányzat, a Főpolgármesteri Hivatal és az önkormányzat egyéb intézményei meghatározott értékű közbeszerzési eljárásainak lefolytatása lesz.

"Ez a szervezet fogja ellátni a Fővárosi Önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal esetében az uniós értékhatárt, továbbá építési beruházás és építési koncesszió esetén a 100 millió forintot elérő vagy meghaladó becsült értékű, valamint a Fővárosi Önkormányzat közvetlen és közvetett tulajdonában álló vagy irányításában működő intézmények esetében az uniós értékhatárt. Továbbá az építési beruházást az építési koncesszió esetén a 300 millió forintot elérő vagy meghaladó becsült értékű közbeszerzési eljárások lebonyolítását. Ez a beszerző szervezet fogja elvégezni a nem általa lebonyolított fővárosi közbeszerzések, beszerzések szerződéseinek indokoltsága vizsgálatát, minőségbiztosítását, szabályosságának tanúsításának ellenőrzését is" - ismertette Tarlós István.

Kisegítik a BKV-t

A közgyűlés eldöntötte azt is, hogy a közösségi közlekedés zavartalan működése érdekében az állami támogatás megérkezéséig finanszírozza a BKV fenntartásához minimálisan szükséges és jelenleg hiányzó forrást. Ez azért vált szükségessé, mert az állami költségvetésben szereplő 24 milliárd forintos támogatás október 15-éig nem érkezett meg. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint a közlekedésszervezés forrásigénye december 2-ig 13,5 milliárd forint.

Napközben az is eldőlt, hogy a BKV Zrt. versenyeztetési eljárást indíthat a felújítás előtt álló 3-as metró pótlásához szükséges 150 autóbusz beszerzéséhez szükséges kölcsön ügyében. Az új járműveknek a metrófelújítás kezdetén, vagyis 2016 júliusában kell forgalomba állniuk. A buszok beszerzésére a főváros összesen 13,7 milliárd forintos kölcsönösszeget tart rendelkezésre.

A képviselők szintén a 3-as metró felújításához kapcsolódóan támogatásukat adták több aluljáró felújításához. A rekonstrukció és az akadálymentesítés több mint hétmilliárd forintba kerülhet.

Emelkedik a drosztdíj

Módosították a budapesti taxirendeletet is, a változtatások része, hogy emelkedik a drosztdíj: januártól évi nettó 40 ezer forintról nettó 65 ezer forintra nő. Az elektromos járművek 50 százalékos, a hibrid és tisztán földgázüzemű gépkocsik pedig 20 százalékos kedvezményt kapnak a díj alól.

Tarlós István főpolgármester ezt követően rendkívüli közgyűlést hívott össze november 4-ére, mivel a testület nem tudott dönteni a BKV Zrt. október elején kötött, 70 új autóbusz rendelkezésre bocsátásáról szóló szerződésének jóváhagyásáról.