Komolyan vitázik a főváros az állammal

A Fővárosi Közgyűlés azért nem hozott döntést a Dagály Fürdő területének állami kézbe adásáról, mert még nem zárták le a vitát a telek áráról és az üzemeltetés módjáról. Ezt a főpolgármetser mondta a Városházán tartott sajtótájékoztatón.
Inforádió, MTI, 2015. október 30. péntek, 19:16
Fotó: Napi.hu

Elvi döntést már hozott korábban a közgyűlés arról, hogy a város Dagályt átadja a 2017-es úszó-világbajnokság megrendezhetősége érdekében. Őszintén elmondom Önöknek azt is, hogy később sem akarom visszavenni majd, mert olyan komplexum épül mellé, aminek az üzemeltetése nagyon sok pénzbe kerül, a kihasználtsága pedig az én jelenlegi gondolataim szerint nagyon nehezen biztosítható - mondta Tarlós István.

Azért nem történt meg a döntés a konkrét átadásról, mert még egyezkedés történik az ingatlan értékéről. Mi pillanatnyilag ott tartunk, hogy nettó 3,8 milliárd a meglevő, eddig működő Dagály. Ebből 2,8 milliárd maga a telek, és a többi az építmény - közölte.

A másik ok, ami miatt a megállapodást nem lehet még megkötni - de a december 2-i közgyűlésen dönteni lehet -, az az, hogy augusztus 31-éig kell átadni a Dagály teljes ingatlanát, valakinek pedig üzemeltetnie kell utána. Az állam nincs felkészülve arra, és nincs meg sem az apparátusa sem az eszközei ahhoz, hogy a Dagályt átadás után is üzemeltesse. Arról folyik most egy egyeztetést, hogy milyen feltételekkel, milyen ellenérték mellett üzemeltesse a mi cégünk, a Gyógyfürdők Zrt. a Dagályt akkor, amikor az formálisan már az államé - mondta a főpolgármester.

Központi beszerző szervezetet hoztak létre

A közgyűlés első határozatai között jóváhagyta a hamarosan felállítandó központi közbeszerző szervezet koncepcióját. Ennek feladata a fővárosi önkormányzat, a Főpolgármesteri Hivatal és az önkormányzat egyéb intézményei meghatározott értékű közbeszerzési eljárásainak lefolytatása lesz.

"Ez a szervezet fogja ellátni a Fővárosi Önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal esetében az uniós értékhatárt, továbbá építési beruházás és építési koncesszió esetén a 100 millió forintot elérő vagy meghaladó becsült értékű, valamint a Fővárosi Önkormányzat közvetlen és közvetett tulajdonában álló vagy irányításában működő intézmények esetében az uniós értékhatárt. Továbbá az építési beruházást az építési koncesszió esetén a 300 millió forintot elérő vagy meghaladó becsült értékű közbeszerzési eljárások lebonyolítását. Ez a beszerző szervezet fogja elvégezni a nem általa lebonyolított fővárosi közbeszerzések, beszerzések szerződéseinek indokoltsága vizsgálatát, minőségbiztosítását, szabályosságának tanúsításának ellenőrzését is" - ismertette Tarlós István.

Kisegítik a BKV-t

A közgyűlés eldöntötte azt is, hogy a közösségi közlekedés zavartalan működése érdekében az állami támogatás megérkezéséig finanszírozza a BKV fenntartásához minimálisan szükséges és jelenleg hiányzó forrást. Ez azért vált szükségessé, mert az állami költségvetésben szereplő 24 milliárd forintos támogatás október 15-éig nem érkezett meg. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint a közlekedésszervezés forrásigénye december 2-ig 13,5 milliárd forint.

Napközben az is eldőlt, hogy a BKV Zrt. versenyeztetési eljárást indíthat a felújítás előtt álló 3-as metró pótlásához szükséges 150 autóbusz beszerzéséhez szükséges kölcsön ügyében. Az új járműveknek a metrófelújítás kezdetén, vagyis 2016 júliusában kell forgalomba állniuk. A buszok beszerzésére a főváros összesen 13,7 milliárd forintos kölcsönösszeget tart rendelkezésre.

A képviselők szintén a 3-as metró felújításához kapcsolódóan támogatásukat adták több aluljáró felújításához. A rekonstrukció és az akadálymentesítés több mint hétmilliárd forintba kerülhet.

Emelkedik a drosztdíj

Módosították a budapesti taxirendeletet is, a változtatások része, hogy emelkedik a drosztdíj: januártól évi nettó 40 ezer forintról nettó 65 ezer forintra nő. Az elektromos járművek 50 százalékos, a hibrid és tisztán földgázüzemű gépkocsik pedig 20 százalékos kedvezményt kapnak a díj alól.

Tarlós István főpolgármester ezt követően rendkívüli közgyűlést hívott össze november 4-ére, mivel a testület nem tudott dönteni a BKV Zrt. október elején kötött, 70 új autóbusz rendelkezésre bocsátásáról szóló szerződésének jóváhagyásáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2015.10.31 06:12

később sem akarom visszavenni majd, mert olyan komplexum épül mellé, aminek az üzemeltetése nagyon sok pénzbe kerül, a kihasználtsága pedig az én jelenlegi gondolataim szerint nagyon nehezen biztosítható - mondta Tarlós István.


tök mindegy kié, ezt is úgy is mi fizetjük majd, majd MI üzemeltetjük, igaz, be nem fogunk jutni, mert Bp-en olyan árakon mennek az uszodák, hogy megfizethetetlen a pór népnek (ok, egy évben eccer talán, de az egészséghez rendszeresen kérne járni, na az nem megy)
és akkor ez egy sportkomplexum, aminek későbbi üzemeltetése baromi drága......mi lenne itt, ha olimpiát rendeznénk...?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.10.31 06:08

@rotaryfun:


érdekesen mennek a fővárosnál is a dolog..

150 busz a 3-as metró felújítása miatt

eredetileg 20 milliárdért akartak bérelni, aztán valakik szóltak, hogy uszkve 7 milliárddal olcsóbb, ha buszokat vesznek, nem bérelnek...
komoly előkészítés, mi??
7 milliárd, mi az?...úgy is nekünk kellett volna kifizetni..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.10.30 19:36

Pista sokat kekeckedsz aztán azon veszed észre magad hogy orbán csinál neked is 1 törvényt hogy kiárulhassa alólad is a birtokot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html