Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tél eddig eltelt része nagyon enyhe időt hozott, és a hosszabb távú előrejelzések szerint ez már február végéig ki is tart.

A növényekben túl korán beinduló nedvkeringés (a mogyoró már sokfelé virágzik), a korai virágzás után érkező esetleges tavaszi fagy komoly károkat tud okozni. Az enyhe időben a kártevők és kórokozók sem tudtak kellően megritkulni, megnehezítve a növényvédelmet a szezonban - írja az OMSZ.

A következő napokban folytatódik a változékony, enyhe időjárás, több időjárási front is átvonul majd fölöttünk, amelyek csapadékot is hoznak, de többnyire csak néhány milliméternyit.

Nagyobb eső majd jövő szerdán eshet, de az most még messze van, nagy a bizonytalansága. A talaj nedvességtartalma így a jövő hét közepéig nem változik számottevően, délnyugaton valamelyest tovább csökken. A frontok miatt gyakran lesz szeles az idő, különösen vasárnap és a hétfőn.

A hőmérséklet az előttünk álló egy hétben is jócskán az ilyenkor megszokott értékek fölött alakul. Éjszakai fagy péntekre, szombatra és keddre várható, a keleti országrész lesz a hűvösebb. Napközben jellemzően 10 fok köré melegszik a levegő, pénteken északkeleten lehet hűvösebb.

A vasárnap és a kedd tűnik a legenyhébbnek, akkor a 15 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet csúcsértéke. A felhős napok mellett főleg szombaton, hétfőn és kedden várható sok napsütés.

A télen nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami kárt okozott volna a növényi állományokban - emlékeztetnek az szakemberek. Ugyanakkor, ahogy már a bevezetőben is említettük, a jelenlegi enyhe idő túl korán indíthatja fejlődésnek a növényeket. A legnagyobb veszélyben a korai virágzású gyümölcsösök vannak, egy komolyabb tavaszi fagy jelentős károkat okozhat a már megindult állományokban. Márpedig minél korábban jön a virágzás, ez a veszély annál nagyobb. Egy pici megnyugvást talán az adhat, hogy ahonnan mi kaphatjuk a hideget, a tavaszi fagyokat, azaz Oroszországban és Skandináviában is enyhébb volt a tél az átlagosnál, kevesebb a hó északon. Az enyhe tél másik következménye, hogy nehezebb lehet a növényvédelem az idei szezonban, hiszen a kártevőket és a különböző kórokozókat nem ritkította kemény hideg.