Az államfő a lengyel nemzetbiztonsági tanács (RBN) ülése után újságírói kérdésre válaszolva azt is kijelentette: "nemrég még egyes lengyel politikusok Budapestet tekintették mintának. Most talán érdemes lenne felülvizsgálni ezt a véleményt".

Komorowski, mielőtt elnökké választották, a kormányzó Polgári Platform politikusa volt, amely éles belpolitikai harcot folytat a fő ellenzéki erővel, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságossággal. Utóbbi elnöke, Jaroslaw Kaczynski korábban többször kifejezte csodálatát a magyar miniszterelnök politikája iránt, a pártja számára vereséggel végződő 2011-es parlamenti választások után pedig kijelentette: "lesz még Budapest Varsóban".

Komorowski úgy vélte, hogy Ewa Kopacz kormányfő biztosan rákérdez majd Putyin keddi budapesti látogatására, amikor Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel csütörtökön Varsóban találkozik.

Az RBN ülésének fő témái az ukrajnai helyzet, a minszki tűzszüneti megállapodással kapcsolatos fejlemények, valamint a 2016-ban esedékes varsói NATO-csúcstalálkozó témakörei voltak.