Hosszú idő óta először nevezhető a PM által közzétett éves, pénzforgalmi szemléletű (GFS) hiányprognózis reálisnak, sőt, konzervatívnak - véli Barcza György. Az ING Bank elemzője hozzátette: a számok megalapozottnak látszanak, néhány tételnél még óvatosság is megfigyelhető, vagyis szigorúbb ellenőrzéssel néhány tízmilliárd forinttal még javulhatna is a pozíció. A GDP-arányos pénzforgalmi hiány az év végére 8 százalék alatt maradhat, az ESA deficit pedig - az iraki adósságelengedés, az autópálya-építések és a ferihegyi reptérhez kapcsolódó, bizonytalan összegű kártérítési ügy tételei miatt - 9,5-10 százalék lehet, hacsak nem esnek még ki csontvázak a szekrényből. Ha nem lett volna a választások után bejelentett, 1,2 százaléknak megfelelő hiánycsökkentés, 11 százalék körül lenne a deficit - tette hozzá a szakember.

Járainak igaza lett


Utólag el kell ismerni, hogy Járai Zsigmondnak lett igaza, amikor tavasszal 10-12 százalékos hiányt jósolt - fogalmazott az elemző. Hozzátette: ezt akkoriban sokan irreálisnak tartották, és már látszik, hogy az elemzők is túl optimisták voltak, nem beszélve a pénzügyi kormányzatról. A piac ugyanis 6,1 százalék körüli értékre számított, s ha a folyamatokba nem avatkozott volna be tűzoltással a kormány, a végső hiány ennek közel a duplája lett volna. A differencia 1200 milliárd forint körüli - a költségvetés ilyen mértékű elszámolására még nem volt példa Magyarországon. Az alultervezés a választások előtt ugyan szolgálhatja a politika érdekeit, de hosszútávon nem, hiszen a gazdaságpolitikai tervezés megalapozottsága is romlik azáltal, hogy hiányzik a szükséges bázis - húzta alá Barcza György.


Óriási a tét


Az igazán fontos az volna, hogy az idén ősszel - a jövő évi költségvetés tervezésekor - megalapozzák a döntéshozók a hosszútávú hiánycsökkentést. A konkrét lépések, a stratégia ugyanakkor még nem ismert, miközben az idő sürget, hiszen a parlamentnek október 31-ig kell benyújtani a 2007-es büdzsét, miközben a politika az önkormányzati választásokra koncentrál. A tét óriási: ha a gazdasági folyamatok terén a következő választások előtt, azaz 2007-2008-ban nem következik be fordulat, és nem sikerül újra a felzárkózási pályára állítani a magyar gazdaságot, akkor tartósan leszakadunk.




Magyarország lemaradhat


Amennyiben elmarad a korrekció, Magyarország egy közepesen fejlett szinten rekedhet meg, a szomszéd államok és a többi újonnan csatlakozott EU-ország pedig jelentős előnyre tehet szert 5-10 éven belül - véli Barcza György. Ez már a mindennapi életben, az infláció, a bérek, a megélhetési költségek terén is érzékelhető lesz, és valószínűleg senki sem örülne, ha egy évtized múlva Magyarország a régió kevésbé fejlett államai közé tartozna.

Ha megszorító típusú kiigazítást nem követi komoly szerkezeti változás a költségvetésben, valóban fenyeget az ING elemzője által említett veszély - vélekedett Bartha Attila, a Kopint-Datorg szakértője. Szerinte az eddig bejelentett intézkedések már fordulatot jeleznek, azok legalább egy nagyon erős tűzoltásra elegendőek, de tovább kell lépni, amire meg is van az esély.


Portugália, az intő példa


Bartha Attila hozzátette: a portugál gazdaság lehet az intő példa. Ott gyanis az euró bevezetése óta megrekedt a gazdasági fejlődés, mert nem sikerült tartósan, megbízhatóan működő, egyensúlyt biztosító államháztartási gyakorlatot kialakítani. Magyarországon egyébként a legutóbbi GDP-adat is már aggodalomra adhat okot. Nem a növekedés mértékével volt a baj, hanem azzal, hogy lassult az ütem. Ez a szakember szerint gyorsan stagnálásba fordulhat, ha nem jelennek meg új hajtóerők a gazdaságpolitikában. "Egy állandóan bajban lévő államháztartással nehéz fejlesztéspolitikát megvalósítani" - fogalmazott. Bartha hangsúlyozta: a szerkezeti reformok nagyon fontosak, nélkülük újra kialakul a tetemes hiány.