Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárgyalásról azt mondta, "kemény meccs volt, de jó eredménnyel végződött". Arra a kérdésre, hogy a béremeléssel haza lehet-e csábítani a külföldre költözött magyar orvosokat azt válaszolta, "sokkal kevesebb pénz kell az orvosok itthon tartásához, mint a hazahívásához", ezért ő óvna a túlzott optimizmustól. Mindenestre megindult egy folyamat, és ha ez így folytatódik, akkor további jelentős lépések tehetők.

A jelenlegi béremelés "elsősorban az alkalmazott és különösen a közalkalmazott orvosokra vonatkozik, tehát azokra, akikre egyébként a közalkalmazotti törvény egészségügyi bértáblája vonatkozik". A megállapodás "komoly mérföldkő" az egészségügy fejlesztésének folyamatában, "egy kemény tárgyalássorozat végén méltó eredmény született", de folytatás szükséges, ebben mindenki egyetért. A gazdasági és a műszaki személyzet bére nagy lemaradásban van, ők már régóta nem kaptak béremelést, a továbbiakban értük is küzdenek majd.

A kamara elnöke mindkét médiumban megemlítette, hogy tárgyalnak egy komplex ágazati kollektív szerződésről, amely a munkáltató típusától függetlenül mindenkire vonatkozna. Ennek egy fejezete a bérek, illetve a munkaidő kérdése.