Könnyebb lesz babavárót kérni

Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, valamint bővül az igénylők köre.
Csernátony Csaba, 2020. május 30. szombat, 10:16
Fotó: MTI Fotó / Botár Gergely

A Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendeletről az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin a Facebookon számolt be.

A babaváró támogatás igénylésekor az úgynevezett mozaikcsaládoknál nem lesz feltétel az első házasság, a diplomás gyed időszaka is beleszámít a tb-jogviszony időtartamába, a külföldről hazatérőktől minimálisan elvárt hazai tb-jogviszony-igazolás időtartama pedig 180-ról 90 napra csökken - idézi az államtitkár bejegyzését az MTI. Özvegyülés esetén akkor sem szűnik meg a kamattámogatás, ha a házaspárnak öt éven belül nem született gyermeke, ikergyermekek születésekor pedig a támogatás törlesztésének szüneteltetése 3+2 évig jár majd, vagyis az egyik gyermekre igénybe vett 3 év után a másik gyermekre is kérhető még 2 év szüneteltetés.

A jelzáloghitelek csökkentését pedig olyan esetekben is igényelhetik a családok, ha az ingatlan csak az egyik szülő nevén van. A csok igénylésénél az Egyesült Királyságból hazaköltözőknek a méltányossági eljárás lehetősége is biztosított lesz a külföldi tb-jogviszony igazolása során.

A babaváró nagyon népszerű konstrukció: márciusban is több mint 64 milliárd forintnyi új szerződés született, ha a kereslet stabil marad - hamar a legfontosabb fogyasztásihitel-termékké válhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK