Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Májusban a legkülönbözőbb virágok - köztük fokozottan védett fajok - színesítik a kaszálóréteket, amelyek növényei közt számos fészkelő madár is nyugalomra lel ekkortájt. Az idillinek tűnő állapotnak a gazdálkodók figyelmetlensége egykönnyen véget vethet, ám a baj - adott esetben a természetkárosítás büntette - elkerülhető a természetvédelmi őrökkel történő egyeztetéssel - írja cikkében a Magyar Mezőgazdaság.

"Ha a tulajdonos tudja, hogy természetvédelmi szempontból is értékes terület van a kezében, különösen oda kell figyelnie, például kaszáláskor. Nem ritka ugyanis, hogy egyes védett fajok többsége egy gazda földjén van" - magyarázta Halász Antal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat-vezetője a gazdák felelősségét a portálnak. Szerinte az a célravezető, ha a területek tulajdonosai kapcsolatban vannak a természetvédelmi őrszolgálattal.

Gond az is, hogy az ilyen védett növényeknek otthon adó kertekben, földeken egyre többen használnak mezőgépeket, amik ugyan gyorsabbak és hatékonyabbak a kézi munkánál, de az élővilágra is veszélyesebbek. Májusban például számos fokozottan védett madárfaj fészkel ezeken a területeken, így érdemes körültekintően végezni ilyenkor a munkákat.

"Ha gyanúja támad a gazdának, mindenképp szólni kell a természetvédelmi őröknek, akik felmérik az állomány nagyságát, majd kijelölnek a fészek körül egy kört, amely környékén egészen addig fel kell hagyni a kaszálással, míg a fiókák elhagyják a fészket" - folytatta Halász Antal. Ha ez nem történik meg, akkor a kaszálás könnyen bűncselekménybe fordulhat: fokozottan védett madár fészekaljának elpusztítása - akkor is, ha nem szándékosan történik - büntetőjogi következményekkel jár ugyanis.

Nehéz helyzetet teremthet, ha például valakit a katasztrófavédelem tűzvédelmi okokból kötelez kaszálásra, miközben madarak költési ideje van, netán védett növények nőnek a területen. Halász azt mondta, hogy a természetvédelmi hatóság értesítése ilyenkor megoldást hozhat a helyzetre.

A védett növények irtása, az állatok veszélyeztetése természetvédelmi bírsággal sújtható.