A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az egészségügyi szolgáltató a konszolidációs támogatást kizárólag a 2013. október 31-ig lejárt szállítói tartozása csökkentésére fordíthatja és 2013. december 31-éig használhatja fel. A fel nem használt összeget az egészségügyi szolgáltató az Egészségbiztosítási Alap részére 2014. január 31-ig köteles visszatéríteni.

A konszolidációs támogatások összegét a rendelet melléklete tartalmazza. A 94 kórházból nyolcat milliárd fölötti összeggel konszolidáltak. A legtöbbet, 2,3 milliárdot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház  kapta, második a sorban 2 milliárd forinttal a Fejér Megyei Szent György Kórház, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ pedig  1,9 milliárd forinttal csökkentheti az adósságait. A debreceni  Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet 1,466 milliárd, a váci Jávorszky Ödön kórház 1,399 milliárd forintot kapott erre a célra.

Csaknem 27 milliárd forinttal megemelte a kormány az idei gyógyító-megelőző kassza keretét - írja az MTI. A kormány határozat szerint a folyamatos és biztonságos egészségügyi ellátás biztosítása érdekében a 2013. évi központi költségvetésben az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátás jogcímcsoportját összesen 26 milliárd 725 millió forinttal emelte meg.

Ezen felül a betegszállítás és orvosi rendelvényű halottszállításra 250 millió forintos pluszforrásról határozott a kormány.