A NAPI Gazdaság cikke

Már 2010-re is százezerrel kisebbre teszi a nyugdíjasok csoportját a korábbi előrejelzésnél, míg 2020-ra már kétszázezerrel kisebbre, azaz pontosan akkorára, mint 2000-ben volt. A nyugdíjasok abszolút száma tehát a PM szerint a következő másfél évtizedben nem nő érdemben, ennek ellenére a nyugdíj-finanszírozási pálya katasztrofális képet mutat.

A problémát ugyanis nem a nyugdíjasok abszolút, hanem a foglalkoztatottakhoz és járulékfizetőkhöz viszonyított arányának romlása jelenti. Mivel a nyugdíjkorhatár feletti lakosság munkaképes korúakhoz viszonyított aránya a 2004-es 28,6 százalékról 2050-re 59,2 százalékra emelkedhet, a rendszer fenntarthatósága érdekében újabb intézkedésekre van szükség. Ezeket egy tucatnyi elemből álló törvényalkotási program keretében kívánják meghozni. A 2007-ben elfogadásra javasolt szabályozások között kiemelten kezelik a korai nyugdíjazás kérdését, így csökkenhet a jelenleg csak 2 százalékos „büntetéssel” sújtott idő előtti nyugdíjba menetelre irányuló kísértés. Emellett egy évvel nőhet az előrehozott öregségi nyugdíjazás korhatára, jelenleg nincs ugyanakkor kiforrott nyugdíjkorhatár-emelési javaslat – ezt Veres János pénzügyminiszter erősítette meg a program pénteki ismertetésekor. A szabályozás a tervek szerint világossá teszi, hogy a korhatár előtti nyugdíj egy kedvezmény, amely mellett kereső tevékenység nem folytatható (a korhatár alatti nyugellátásokat tehát szüneteltetnék kereső tevékenység esetén).

A rokkantsági nyugdíjban részesülők kikerülnek mind az egészségügyi, mind pedig a nyugdíjrendszerből és önálló szolgáltatási ággá válnak. A részleges munkaképesség-csökkenést elszenvedett rokkantak ellátása pedig olyan átmeneti járadékká alakul, amely megfelelő rehabilitációval kiegészítve a kormány szándékai szerint erős érdekeltséget teremt a legális munkaerőpiacon való maradáshoz, illetve visszakerüléshez.

A vitaanyag szól arról is, hogy megszűnnek a nyugdíj-megállapítási szabályok egyes „anomáliái”, így a valorizáció és a nettósítás is. Ez utóbbi az 1997. évi reform azon törekvésére utal, hogy 2013-tól bruttó módon állapítsák meg a nyugdíjakat, a részleteket akkor azonban nem dolgozták ki. Kikerült ugyanakkor a hivatalos vitaanyagból az a bekezdés, amely a jelenleg adómentes, 2007-től pedig az adóból levonható nyugdíjak 2013-tól bevezetni tervezett adókötelességéről szól.