Konvergencia: mi lesz a nyugdíjakkal?

A két hete kiszivárgott munkaanyaghoz képest sokkal optimistább nyugdíjkiadási prognózissal számol a kormány – derül ki a konvergenciaprogram pénteken nyilvánosságra hozott hivatalos vitaanyagából.
NAPI, 2006. augusztus 28. hétfő, 08:02
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

Már 2010-re is százezerrel kisebbre teszi a nyugdíjasok csoportját a korábbi előrejelzésnél, míg 2020-ra már kétszázezerrel kisebbre, azaz pontosan akkorára, mint 2000-ben volt. A nyugdíjasok abszolút száma tehát a PM szerint a következő másfél évtizedben nem nő érdemben, ennek ellenére a nyugdíj-finanszírozási pálya katasztrofális képet mutat.

A problémát ugyanis nem a nyugdíjasok abszolút, hanem a foglalkoztatottakhoz és járulékfizetőkhöz viszonyított arányának romlása jelenti. Mivel a nyugdíjkorhatár feletti lakosság munkaképes korúakhoz viszonyított aránya a 2004-es 28,6 százalékról 2050-re 59,2 százalékra emelkedhet, a rendszer fenntarthatósága érdekében újabb intézkedésekre van szükség. Ezeket egy tucatnyi elemből álló törvényalkotási program keretében kívánják meghozni. A 2007-ben elfogadásra javasolt szabályozások között kiemelten kezelik a korai nyugdíjazás kérdését, így csökkenhet a jelenleg csak 2 százalékos "büntetéssel" sújtott idő előtti nyugdíjba menetelre irányuló kísértés. Emellett egy évvel nőhet az előrehozott öregségi nyugdíjazás korhatára, jelenleg nincs ugyanakkor kiforrott nyugdíjkorhatár-emelési javaslat - ezt Veres János pénzügyminiszter erősítette meg a program pénteki ismertetésekor. A szabályozás a tervek szerint világossá teszi, hogy a korhatár előtti nyugdíj egy kedvezmény, amely mellett kereső tevékenység nem folytatható (a korhatár alatti nyugellátásokat tehát szüneteltetnék kereső tevékenység esetén).

A rokkantsági nyugdíjban részesülők kikerülnek mind az egészségügyi, mind pedig a nyugdíjrendszerből és önálló szolgáltatási ággá válnak. A részleges munkaképesség-csökkenést elszenvedett rokkantak ellátása pedig olyan átmeneti járadékká alakul, amely megfelelő rehabilitációval kiegészítve a kormány szándékai szerint erős érdekeltséget teremt a legális munkaerőpiacon való maradáshoz, illetve visszakerüléshez.

A vitaanyag szól arról is, hogy megszűnnek a nyugdíj-megállapítási szabályok egyes "anomáliái", így a valorizáció és a nettósítás is. Ez utóbbi az 1997. évi reform azon törekvésére utal, hogy 2013-tól bruttó módon állapítsák meg a nyugdíjakat, a részleteket akkor azonban nem dolgozták ki. Kikerült ugyanakkor a hivatalos vitaanyagból az a bekezdés, amely a jelenleg adómentes, 2007-től pedig az adóból levonható nyugdíjak 2013-tól bevezetni tervezett adókötelességéről szól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

vica200, 2006.08.28 11:28

Azért felháborító, hogy minden bőrt le akarnak nyúzni rólunk. Nekünk 64 éves korunkig kell dolgozni, addigra 45 év munkaviszonyom lesz. Felneveltem 2 gyereket, teljesen le vagyok szellemileg és fizikailag is strapálva.
Talán egyszerübb lenne, ha a 2008 után nyugdijba menőket, azaz bennünket halomra lőnének.
Igy nem kellene még 64 év után sem nyugdíjat fizetni!!!!
Elveszik a valorizációs szorzókat, igazuk van. Még véletlenül nem halnánk éhen.!!
Középfokú végzettségü közalkalmazottként 69.000 forintot keresek. Ez az a óriási összeg, amit nem kell bruttósitani, azaz inflációkövetővé tenni?
Talán kevesebbet kellene lopni a nagyoknak, nem kellene sok-sok milliárdot tüzijátékra pocsékolni stb.
Bokros is könnyen szövegel, élne ő is minmálbérből. Akkor másképpen érintené a sok áremelés és a vizitdij. A beteg mindig ki lesz szolgáltatva az orvosoknak, legfeljebb ha nincs pénze, nem megy orvoshoz, vagy nem váltja ki a gyógyszert. Igy is lehet megtizedelni a magyar népet. A birka népet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html