Aggasztó a faipari munkaerőhiány. Több ezer ember tudna elhelyezkedni a szektorban, leginkább felső vagy középfokú szakképesítéssel rendelkező mérnökre, technikusra volna szükség. Sokkal többen vállalnak külföldön munkát, mint amennyien végeznek az egyetemen vagy a technikusi képzéseken - számolt be a lapnak Cselényi Krisztina, a Bútorszövetség főtitkára.

A szakember véleménye szerint az utánpótlást három módon lehetne megoldani. Egyrészt átképzéssel szakmunkásokat, betanított munkásokat lehetne kinevelni, egy népszerűsítés is ráférne a szakmára, a béremelés pedig haza csábíthatná a külföldön szerencsét próbálókat. Olyan iparági jövőkép kell a fiataloknak, mely szerint érdemes és van miért Magyarországon dolgozni. Tapasztalataik szerint a végzettek mindössze fele vállal ugyanis munkát itthon.

Nemcsak asztalosból van kevés, de kárpitosból és varróból is nagy a hiány. A faipari vállalatok felismerték a duális képzésben rejlő lehetőségeket, de ehhez a kormánynak több pénzt és energiát kellene fordítana a cégeken belüli képzőműhelyek felépítésére.