A könyvkiadást is ellenőrizné az állam

Az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) tervezett megszüntetésével az egyes kulturális területek pályázatait az illetékes nemzeti intézmények bírálják majd el. A Demeter Szilárd miniszteri biztos által felügyelt Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) pedig a könyvkiadást is ellenőrizné - értesült a hvg.hu.
Domokos Erika, 2019. december 6. péntek, 20:08
Fotó: Pixabay

A hvg.hu birtokába került, a "kiadványok kötelespéldányainak szolgáltatásáról" szóló útmutató értelmezéséhez a portál a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökétől, Gál Katalintól kért segítséget, ő ugyanis személyesen is részt vett az OSZK-ban a napokban tartott "fejtágítón" - írja cikkében a hvg.hu.

A MKKE elsősorban azt sérelmezi, hogy túl sok adatot kérnek tőlük, olyanokat is, amik üzleti titkot képeznek, vagy törvény tiltja kiadásukat. Meg kell adniuk például a kiadványaik jogtulajdonosainak nevét, címét, elérhetőségét, továbbá a felhasználói szerződés lejártának dátumát is. Gál Katalin szerint ez ütközik az adatkezelési törvénnyel (GDPR), de számos szerződés - különösen a külföldi szerzők esetében - kifejezetten tiltja, hogy a személyes adatokat továbbadják harmadik félnek. Az OSZK-t arról is tájékoztatniuk kell a kiadóknak, hogy az egyes könyveiket hány példányban adják ki, sőt jövő évi terveiket is meg kell osztaniuk a nemzeti könyvtárral. Gál Katalin szerint ezek üzleti titkot képeznek, és az OSZK egyelőre nem tud garanciát vállalni arra, hogy nem kerülnek illetéktelen kezekben ezek az adatok. Még a könyvek nyomdai pdf-ét is elkérnék.

Szakemberek szerint Nemzeti Kulturális Alap megszüntetése, illetve a Demeter Szilárd által felügyelt OSZK intézkedése között összefüggés van - írja a hvg.hu. A tervek szerint az OSZK, a szintén Demeter által vezetett Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és tagintézményei, a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft., és a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. összevonásával létrehozzák a Magyar Nemzeti Kultúrközpontot. Ez a kulturális kombinát totális ellenőrzést tud majd gyakorolni a könyves világ fölött, hiszen ismeri példányszámait, terveit, és azt is, meddig köti hozzájuk szerződés az egyes írókat. Ráadásul ez a szerv bírálja majd el a támogatási pályázatokat is - vázolja fel a jövőt cikkében a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.12.07 10:28

Aczél elvtárs mosolyog, ugye megmondtam!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.12.06 22:22

qva hosszú ez az 1984-es év..már 9 éve tart..hogy baszódjanak meg
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html