Októberben újra lesz Nemzeti Konzultáció, ezúttal a demográfiai helyzettel kapcsolatban - jelentette be a kormány döntését Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a következő hónapokban további jelentős segítséget kaphatnak a gyermeket vállalók. Úgy fogalmazott: nem a migrációt tekintik a demográfiai válság megoldására alkalmas eszköznek, hanem a gyerekvállalás mértékének növelését. Gulyás Gergely adatai szerint Európában GDP-arányosan a legnagyobb összeg megy családtámogatásra. Ennek köszönhetően ma 200 magyar embernek már nem 123 hanem 150 utóda születik. A cél pedig a természetes reprodukció elérése.

Erről már Rogán Antal is beszélt még májusban az Igazságügyi Bizottság meghallgatásán. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az újabb konzultációs feladatra úgy tekint, hogy "egyetértési pontokat kell kialakítania a választókkal". Úgy értékeli, hogy az utóbbi időszakban ezt sikeresen teljesítette. Orbán Viktor pedig nemrég egy rádióinterjúban jelentette be, hogy 20-30 éves megállapodást akar kötni a magyar nőkkel. A propagandaminiszter hozzátette, hogy az utóbbi konzultációk témáját sem engedik el teljesen, és lesznek kérdések a bevándorlásról is.

Tavaly novemberben egymillió-hétszázötvenezer ember küldte vissza postai úton a kormány által az úgynevezett Soros-tervről indított nemzeti konzultáció kérdőívét, 155 ezren pedig az interneten töltötték ki. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kitartott amellett, hogy új rekord született.

MTI Fotó: Balogh Zoltán