Erősen fogyóban a magyar olajtartalék

Az orosz vezetékeken érkező szennyezett olaj helyett a stratégiai készlethez nyúltak. Szakértők vitatják, hogy a miniszteri döntés racionális és nemcsak a Mol profitját hivatott megóvni. Mások viszont azt állítják, mivel az olajtársaság finomítóit 63 százalékban a Barátság vezetékből látták el, az Adrián érkező szállítmányokat csak sokára lehetett volna felpörgetni a szükséges szintre.
Szabó Dániel, 2019. május 24. péntek, 07:31
Fotó: Napi.hu

Lassan lemerül a stratégiai kőolajkészlet, miközben még mindig nem érkezik jó minőségű nyersanyag a Barátság vezetékből - kezdi cikkét a Népszava, melyből kiderül, hogy az orosz klórszennyezett olajszállítmányok miatt az ország tartalékaiból felszabadított 400 ezer tonna több mint felét, 203 ezer tonnát már megvásárolta a Mol.

A finomítókban napi 17 ezer tonnányi szükséglet van, de május 13. óta kiszámítható - a lap szerint -, hogy a teljes 560 ezer tonnás mennyiségből az olajtársaság által lekötött mennyiség (400 ezer tonna) lassan elfogy. Továbbra sem érkezik megfelelő minőségű kőolaj a Barátság-vezetékből, így akár a fennmaradó biztonsági tartalék felszabadítása is napirendre kerülhet.

A Barátság vezetékbe április 19-én kerülhetett bele a szennyező klóros vegyület, amely miatt leállították az azon futó transzportot a vásárló országok - például Csehország, Szlovákia, Magyarország, vagy az elsőként lépő Fehéroroszország. A Mol a múlt héten százezer tonna szennyezett anyag tárolását vállalta, amiből eddig - egy hét eleji, kisebb fennakadás után - 60 ezer tonna érkezhetett meg.

A biztonsági tartalék felszabadítása a lapnak nyilatkozó szakértők szerint egyelőre nem indokolt, jogilag problémás is lenne. Bár a szabályok a vészhelyzetet nem definiálják pontosan, viszont az ellátásbiztonság a Mol nyilatkozatai alapján az Adria-vezetékből teljes egészében ellátható lenne tengeren behajózott nyersanyaggal, így a százhalombattai és pozsonyi finomítójuk is működhetne tovább. A negatív hozzáállású szakemberek azt mondják, hogy a biztonsági készletek használata inkább csak a részben állami tulajdonú olajtársaság profitcsökkenését hivatott megoldani. A Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ) annyit reagált a lapnak, hogy a vételár a nemzetközi jegyzéseken alapul úgy, az ügyletnek fedeznie kell a visszapótlási költségeket is.

A Mol-finomítóba eddig átlag 63 százalékban a Barátság-vezetékből érkezett a nyersanyag, az Adrián keresztüli szállításokat csak a válság valószínűsíthető elmúlta utánra lehetett volna érdemben felpörgetni - nyilatkoztak más iparági források a Népszavának.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ha-ha-ha, 2019.05.24 15:06

@Darabont1453:
" Napok óta nem Mórickázik és nincs egy nyamvadt
" Ha-ha-ha" sem...."

Korai az öröm Móricka! Nincs időm veletek foglalkozni éhenkórászok. A Gazprom részvényeim osztalékából vettem Vodkát, s az üres üvegekbe veszek olajat. 40%-os haszonnal fogom piacra dobni Móricka!
ha-ha-ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.05.24 11:57

jajj drága kedves Vlagyimir Vlagyimirovics, hát mi lesz így Oroszországgal, mint megbízható kereskedelmi partnerrel és szállítóval ?
Hát nem segít a csúti vajdán kedves Cárevics ? XDDDDD

Hát mi lesz így az örökké tartó megbonthatatlan testvéri internacionalista viszonnyal Oroszország és Magyarország között ?

Drága Cárevics gondoljon a magyarországi főbérkommentelőjére és trolljára Panzerruszkitrollfaust-ra, aki nagyon kényelmetlen helyzetbe került ennek az ügynek a kapcsán. Napok óta nem Mórickázik és nincs egy nyamvadt
" Ha-ha-ha" sem....


Kérem minél hamarabb intézkedjen az ügyben. Szpasziba !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.24 10:43

Semmi baj, láttunk már csodát, ha szerencsénk van, akkor 8 napig is kitarthat a végén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html