Megszaporodott az egészségügyi szakemberek látogatása a belügyminiszternél az elmúlt hetekben - írja a Népszava. Pintér Sándor a közelmúltban fogadta a Magyar Kórházszövetség, valamint a Magyar Orvosi Kamara elnökét és több egészség-gazdaságtanban jártas ágazati szaktekintélyt is. A napilap tudomása szerint a belügyi tárca vezetője felhatalmazást kapott a miniszterelnöktől az ágazat átvilágítására.

Arról már korábban is szó volt, hogy az egészségügy járvány utáni újraindítása a korábbiaktól eltérő működtetést hozhat a betegellátásban. A kórházparancsnokok kinevezésével már március végén a belügyminiszter, az Operatív Törzs vezetőjének közvetlen irányítása alá került az intézmények készlet-, erőforrás- és információgazdálkodása.

Bár a koronavírus járvány miatt megakadt az egészségügy átalakítása, április végén a Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet a kórházak központi gazdálkodási rendszerének kialakításáról. Erre a kormányzat nyolcmilliárd forintot rendelt és megvalósítását a belügyi tárcához tartozó kormányzati adatközponthoz utalta. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában megalakítottak öt reformmunkacsoportot. Ezek a gazdálkodás, a finanszírozás, a humánerőforrás, a struktúraátalakítás és az orvosszakma kérdéseivel foglalkoznak.