Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke.

Ebben a sávos árfolyamrendszerben a mostani szabályok szerint minimum két évet kell eltöltenie az eurózónába csatlakozni akaró tagállamnak. Érdemes azonban csak minimális időt eltölteni a rendszerben, így szakmailag csak akkor van értelme a belépésnek, ha már látszódik, hogy a bevezetés további kritériumait teljesíteni tudja a magyar gazdaság - mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője.

Jelenleg az áht-hiány ugyan javul, s a mostani kormányzati intézkedések hatására akár GDP-arányosan három százalék alá kerülhet az értéke, azonban ha egy gyengébb növekedési ütem miatt a bevételek még tovább csökkenek, akkor további kiadáscsökkentő lépések nélkül ismét a kritikus határ fölött maradhat a mutató. Az inflációt az áfa és a jövedéki adó emelése téríti el az árstabilitás szintjétől, s a jövő évi kockázatok sem elhanyagolhatók.

Ha beindul a globális gazdaság növekedése, akkor az az olajárakat is emeli, s ez a benzinárakon keresztül a fogyasztói árindexnek is lendületet adhat - még úgy is, ha a nyugodtabb piaci légkör mellett visszaerősödik a forint. A két határon billegő kritérium pedig még a jobbak közé számít - tette hozzá Kondrát. Az adósságráta ugyanis nemcsak idén, hanem még jövőre is növekedhet, hiszen a gazdaság teljesítményének csökkenése tovább mérsékeli a bevételeket, miközben a GDP-arányosan számolt rátát összehasonlítási pontként is tovább rontja. A kamatok pedig még mindig igen távol vannak az eurózóna országaitól elvárt szinttől.

Az ERM-2-ben való két évnek ugyanakkor az árfolyam stabil szinten tartása a lényege, s erre a mostani volatilis időszakban nincs sok esély. Jóllehet az ECB egy túlzott gyengülés esetén elvileg beavatkozhatna a forint védelmében, azonban a szabály lehetőséget ad számára, hogy mérlegelje a helyzetet, s ha úgy dönt, hogy a leértékelődés indokolt, akkor nem kell lépnie - emlékeztetett Forián Szabó Gergely, a Pioneer Investment befektetési igazgatója. Így az árfolyam stabilitására vonatkozó ilyen irányú érvek nem teljesen érvényesek.

A középárfolyamot ugyanakkor más körülmények között is nehéz megbecsülni, azonban ez most különösen nehéz. Egy rossz válasz potenciális sáveltolással járhat együtt, s ez akár egy spekulációs hullámot is magával hozhat.

Az ERM-2-be való belépést így egy euróbevezetési tervvel kell összevetni. Ha a második félévben belépne Magyarország, az 2012-es eurózóna-csatlakozást jelenthetne, ennek azonban nem sok esélye van - véli Forián Szabó. Jelenleg a jóslás szintjén van annak realitása, hogy 2011-től kezdve biztosan csökken az államadósság, s ha igen, a mértéke mindenképpen bizonytalan. Egy optimista forgatókönyv szerint is csak maximum fél évig teljesítenénk egyszerre az összes kritériumot, s ez elég komolytalan lenne.