Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben azt írta, Székely László a vizsgálatot egy panaszlevél alapján indította, amelyben egy édesanya a PIC osztályok eltérő ellátási gyakorlatára hívta fel a figyelmet.

Az ombudsman a vizsgálat során jelentős tárgyi-személyi és alapvető szemléletbeli különbségeket tapasztalt két fővárosi koraszülött intenzív osztály működésének körülményeiben, gyermekközpontú megoldásaiban. A Honvéd Kórház PIC Osztálya gyermek- és családbarát ellátást valósított meg, amely egységként kezeli a koraszülött gyereket és a családját, ezért lehetővé teszik a szülői gondoskodást.

A Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Intenzív Centruma viszont nem érvényesíti a gyermek legjobb érdekét - állapította meg Székely László.

Elmondta, a koraszülött-ellátásban a gyermek legjobb érdeke az életvédelmi feladatok és a szakszerű orvosi ellátás biztosításán túl csak akkor érvényesül, ha az ellátás során a lehető legkisebb mértékben csorbulnak a koraszülöttek és a szülők jogai. Egy egészségügyi ellátás akkor felel meg a gyermekjogi követelményeknek, ha fokozott figyelemmel van minden gyermek alapvető szükségletére és speciális helyzetére.

Lépni kell!

A szülői jelenlét biztosításával kapcsolatban Székely László hangsúlyozta, a jogalkotónak folyamatosan lépéseket kell tennie a beteg gyermek kapcsolattartási jogának érvényesülését elősegítő, a benntartózkodás körülményeit egységesítő, a minőségi ellátást elősegítő környezet és a szemléletváltás jogi alapjainak megteremtésére. Alapjogi aggályokhoz vezet, hogy jelenleg nincs egységes előírás és gyakorlat az állapotuk súlyossága miatt különböző ellátásra szoruló koraszülöttek világos elkülönítésére. Továbbá aggályos az is, hogy a donor anyatej-ellátás lehetőségeinek mérlegelése nélkül automatikusan tápszert kapnak a koraszülöttek az anya anyatejének hiányában.

Székely László felkérte a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának főigazgatóját, hogy vizsgálja meg, milyen intézkedéseket tud bevezetni az egészségügyi ellátásra szoruló gyermekek legjobb érdekének szolgálatára, így a PIC osztályon elhelyezett koraszülött kisbabák anyatejes táplálásának ösztönzésére, a donor anyatejjel történő táplálás biztosítására és a szülők folyamatos, intenzívebb jelenléte és gondozásba történő bevonása elősegítésére.

Az emberi erőforrások miniszterénél azt kezdeményezte, mérje fel, hogy az egyes PIC osztályoknál jelenleg rendelkezésre állnak-e a működés minimumfeltételei, elegendőek-e a kapacitások arra, hogy a koraszülötteket valóban az állapotuk által indokolt szinten lássák el. Emellett kérte a szaktárcától, hogy tekintse át a donor anyatej-ellátás helyzetét, az anyatejgyűjtő állomások működését, valamint dolgozzon ki intézkedési tervet arra vonatkozóan, hogy milyen intézményi garanciákkal biztosítható a jövőben a gyermek-, és családközpontú ellátás, így a kapcsolattartás jogának gyakorlása is a PIC osztályokon - olvasható a közleményben.