BUX
39138

Körbetartozások: közbelép a kormány

A kormány keddi ülésén elfogadta a körbetartozások kezelését szolgáló gazdasági minisztériumi előterjesztést - jelentette be Kóka János.

NAPI Online, 2006. március 21. kedd, 20:10

Az MTI beszámolója szerint a gazdasági miniszter közölte: "nagyjából 200 milliárd forintra becsülik azt az összeget, amely a körbetartozási láncolatban hiányzik a gazdaság szereplőinél, és amelynek a pótlása, vagy részleges pótlása állami segítséggel kell, hogy megtörténjen". Kóka szerint ezek kizárólag piackonform megoldások lehetnek, amelyek még csak nem is emlékeztetnek arra az állami támogatási modellre, amelyet az Orbán-kormány annak idején Széchenyi-tervként előadott.

A megoldás részeként az új parlamenti időszakban módosítanák a közbeszerzési törvényt - ennek keretében a fővállalkozót köteleznék arra, hogy ugyanazokkal a feltételekkel szerződjön az alvállalkozóval, mint amilyennel vele szerződik a megrendelő. (Ha például a a megrendelő a fővállalkozónak 30 napra fizet, akkor a fővállalkozó az alvállalkozóval nem szerződhet 180 napra. Ha a fővállalkozó jogellenesen késik a fizetéssel, akkor ezzel kizárhatja magát a közbeszerzési eljárásokból.)

A miniszter hangsúlyozta: fontos a tartozásoknál az információ, ezért a közbeszerzések alapján teljesített, 100 millió forintnál nagyobb kifizetéseket a jövőben a Magyar Államkincstár honlapján nyilvánosságra hozzák.

A tervek szerinti piackonform eszközök azt jelentik, hogy a kormány garanciavállalással, biztosítással, faktorálással segítene a körbetartozásokban érintett vállalkozásoknak. Ennek keretében a Hitelgarancia Zrt. faktorálásra 40 milliárd forintos garanciakeretet kap, vagyis e cég kezességet vállal a kisvállalkozók faktoring ügyleteihez.
Emellett a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (Mehib) két új programot indít. Egy 50 milliárd forintos kerettel április 30-tól elindul a Mehib szállítói hitelbiztosítási konstrukciója; továbbá a társaság még az idén beindítja a kis- és középvállalkozások számára - az alapvetően külföldi nemfizetésből kialakuló körbetartozások kezelésére - az úgynevezett "biztonságkötvényt".
Kóka szerint további támogatási lehetőség a mikro- és kisvállalkozásoknak a GKM Lánchíd Faktoring-programja - kiemelten az építőipari és kereskedelmi vállalkozások számára - 30 milliárd forintos kerettel. A miniszter hozzátette, hogy amennyiben ez a program megfelelően sikeresnek bizonyul, tovább nyitják a keretet. A programban részt vevő mintegy 30 faktorcég listáját a tárca honlapján teszik majd közzé.