A kórházak megrendszabályozására készül a kormány

Rendszerszintű javaslatot készít a kórházak folyamatos eladósodásának megállítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - tudta meg a Magyar Nemzet.
Szepesi Anita, 2019. április 2. kedd, 10:45
Fotó: Getty Images

A kormány-előterjesztésben szerepelni fog, hogy az intézmények felügyeletének és irányításának megerősítése érdekében épüljön ki egy kontrolling- és monitoringrendszer, és az is, hogy változtassanak a szakrendelők és a kórházak finanszírozásán. Az előbbi a gazdálkodási fegyelem javítása miatt, az utóbbi pedig azért lényeges, mert minden ágazati és külső szakértő egybehangzó véleménye szerint is alulfinanszírozott az egészségügy. Az Emmi célja, hogy a kórházak működése fenntarthatóvá váljon - olvasható a lapban.

A lap úgy tudja, a kormány döntéséig tartó átmenti időszakban a leginkább eladósodott kórházakba - ez tizenhárom intézmény - költségvetési felügyelőket neveznek ki, a jelenlegi vezetők közül pedig többeket várhatóan menesztenek, a pozícióikra pedig új pályázatokat írnak ki. Feltehetően a Veszprém megyei kórház főigazgatója, Dávid Gyula az egyikük, akit tegnap, vagyis április 1-jén azonnali hatállyal menesztett a miniszter, átmenetileg az eddigi orvosigazgatót bízva meg a kórház vezetésével.

A szaktárca még tavaly elrendelte a kórházi adósságállomány áttekintését, s megállapították, hogy az adósságállomány mintegy kétharmadáért 28 intézmény a felelős. A rendszeres év végi - tavaly év végén 45 milliárdos - adósságrendezések ellenére folyamatosan újratermelődik az intézmények tartozása.

Mint azt a Napi.hu elsőként megírta, februárban 5,23 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetési szervként működő kórházak lejárt adóssága, ezzel a második hónap végére átlépte a 23 milliárd forintot. A adósság növekedése mellett a beszállító cégek egyes, akár életmentő eszközök körében is visszaeső megrendelésekről számoltak be, ami a szakértők szerint ellátatlansághoz kell, hogy vezessen.

A Magyar Nemzet információit megerősítette az Emmi kedd reggeli közleménye, amelyet az Index szemlézett. Eszerint: az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018-ban az egészségügy teljes megújítását tűzte ki célul. Ennek része volt a kórházi adósságállomány áttekintése is, amit a szaktárca rendelt el. A lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a kialakult hiány mintegy kétharmadáért 28 intézmény a felelős. Ezek közül 13 esetben konkrét intézkedés meghozatala is szükségessé vált.

Döntés született arról, hogy költségvetési felügyelőket neveznek ki a leginkább eladósodott kórházakba, valamint bevezetik a vezetők teljesítményértékelését. Az intézmények felügyeletének és irányításának megerősítése érdekében kontrolling és monitoring rendszer épül ki, továbbá a járó- és fekvőbeteg szakellátás finanszírozása is módosul. Az átmenti időszakban mindez segíti a gazdálkodási fegyelmet, amíg rendszerszintű megoldás születik az ügyben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.04.02 20:36

@Abbe: Hát ez lenne a normális. Szivem szerint privatizálnám az egészségügyet és bevezetném az egészség biztosítókat. Sokkal jobb lenne. A korábbi cégem révén egy magánklinikai szolgáltatás is a része volt a dolgozói kedvezményeknek. Néha - ha kellet - igénybe vettem. Megbeszélt időpontra érkeztem, az orvos kijött elém, név szerint köszöntött, kezet fogott velem, bevitt a vizsgálóba, ahol tisztaság, rend, és modern berendezések voltak. Udvarias bánásmód, profi szolgáltatás, és semmi para utána. Ez az állami egészségügyben sosem lesz. Korrupció, pazarlás, fejetlenség, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2019.04.02 14:29

@na4: " megvesztegetett korrupt főorvosi karral kell kezdeni."

Már említettem neked, ha ébren vagy ne álmodj.
( a költő is említette volt, hogy az ábrándozás az élet megrontója...)

Mivel egyetlen párt sem óhajt az eü. megreformálásával foglalkozni, politikai öngyilkosság miatt.

A nyomorult 300 forint miatt is népszavazás indult.
Az eredményes, gazdaságos, számon kérhető eü. csak magánosított szektor esetén megoldható.
Láttam 1990-es kórházi számlát Belgiumban. Öreg barátomnak volt egy sérv műtétje. A számlán rajta volt, hogy mennyi és milyen anyagokat használtak fel a műtét során, mit evett, milyen komfortú szobát vett igénybe stb.

Kérdeztem tőle mi a dolgok menete. Aláírom a kórház számláját, mert a munkát tisztességgel elvégezték. Azok meg elküldik az én biztosítómnak.
A biztosítóm behív egy kontrollra, és a saját orvosaikkal megvizsgáltat.
Ha mindent rendben találnak fizetnek, ha nem elkezdenek alkudozni, vagy pereskedni. Mondta öreg barátom. Ilyen egyszerű ez.

Szerinted kis hazánk akar e egyáltalán idáig eljutni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.04.02 11:26

Helyes. A gyógyszercégek által megvesztegetett korrupt főorvosi karral kell kezdeni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html