Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány szeptember 30-ára 70,3 milliárd forintra duzzadt, ez összességében az augusztusi állapothoz képest 1,7 milliárdos növekedés. Ugyanakkor a tartozásállományból 58 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel, ami egy hónap alatt közel 5 milliárdos növekedés. A szállítók-szolgáltatók felé fennálló tartozás 57,7 milliárd forint volt szeptember végén.

Az idei, durván meglóduló havi növekedés eredményeként a szeptember végi 58 milliárdos lejárt adósság már 4 milliárddal több, mint egy éve november végén, amikor a konszolidáció előtti utolsó hónapban még "csak" 54,5 milliárd forinttal tartoztak a kórházak.

A legnagyobb adósságot felhalmozók közül a Honvédkórház ezúttal egymilliárddal növelte a tartozást egyetlen hónap alatt, megközelítve ezzel az 5 milliárd forintot (4,66 md). A Debreceni Egyetemen a lejárt számlák értéke átlépte a 3 milliárd, a Péterfy Sándor utcai kórházban pedig hajszálra közelíti a 4 milliárd forintot. Az alulfinanszírozottság egyértelmű jele, hogy míg tavaly a növekedés havi átlaga 3,5 milliárd forint volt, 2019-ben már havonta közel 5 milliárddal gyarapodott a lejárt számlák állománya.

A beszállítók felé fennálló 57 milliárd körüli adósság pont azt a kkv-szektort érinti legrosszabbul, akiket a kormányzati kommunikáció támogatott pozícióban tüntet fel, és akik nélkül nem képzelhető el a versenyképességi fordulat - mondta lapunknak korábban Rásky László, a kórházi beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A betegellátást is negatívan befolyásoló jelenség a sokat emlegetett versenyképességi fordulatot is akadályozza a szakszövetség főtitkára szerint.

A kórházak adósságainak  - ezzel a beszállítók követeléseinek - kifizetésére eddig több-kevesebb késéssel számíthattak az érintettek, a két héttel ezelőtti kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szavai azonban már változást jósoltak e téren. Gulyás úgy fogalmazott:

A kórházi adósság helyzetével ez lehet az utolsó év, amikor előáll, hogy utólag kellett pótolni a kasszát. Az adósság felelősét minden esetben meg kell találni, ha az az intézményvezető, akkor vezetőváltásra van szükség. Strukturális hibák is lehetnek.