Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény - böngészte ki az adatokból az Mfor.hu. Az intézmények közé tartoznak a járó- és fekvőbeteg-szakellátás intézmények, az egészségügyi ágazati háttérintézmények valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézmények is.

Ez a 41,6 milliárd csaknem teljes egészében szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló adósság, amelyből 700 millió az államháztartáson belülre irányul. Az egészségügyi intézményeknél felhalmozódott adósság 2019 végén még 67,7 milliárd forint volt, ami január végén 82,4 milliárdra emelkedett.

Februárban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő gyorssegélyként mintegy 19 milliárd forintot utalt át a 100 millió forint alatti hitelezők követeléseire, amivel azok a hó végére 63,8 milliárdra apadtak. Majd márciusban további 48 milliárd érkezett az egészségügyi intézmények számlájára.

Mégsem ennyivel, hanem csak 40 milliárddal, 23,8 milliárdra esett március végére a kórházak tartozásállománya, amiből arra lehetett következtetni, hogy újra beindult az adósságspirál, amit a legfrissebb adatok is alátámasztanak.