Jókora bírságot kaphatnak a kórházak

Megteltek az intenzív osztályok, az országos tisztifőorvos hivatala pedig 500 ezer forintos bírság kilátásba helyezésével ösztönzi krízis kezelésre a kórházi vezetőket - adta hírül a Népszava.
Domokos László, 2019. január 9. szerda, 09:24
Fotó: Pixabay

Megelégelte a tisztiorvosi szolgálat, hogy a fővárosi kórházak olykor mondvacsináltnak látszó okokra hivatkozva próbálják elutasítani az intenzív ellátásra szoruló betegeket. Január negyedikén körlevélben utasított az ÁNTSZ utód hivatala 22 fővárosi kórházat, hogy biztosítsák folyamatosan az intenzív ellátást - írta a napilap.

Ha pedig már minden lélegeztető gépük foglalt, azaz osztályaik megteltek, mint ahogyan ez az év utolsó napjaiban már be is következett, akkor "maguk kötelesek gondoskodni a saját ellátási területükhöz tartozók intenzív ellátásáról." Akit pedig a hatóság ellenőrei azon kapnak, hogy alaposabb ok nélkül utasította vissza az ilyen betegek fogadását, az 500 ezer forintos bírságot kaphat - derül ki az ÁNTSZ helyébe lépett Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által a tisztifőorvos nevében kiküldött "hatósági" levélből.

A kórházigazgatók egy része nem is kívánta kommentálni az új év első napjaiban érkező hatósági levelet. "Jogi nonszensz, ami abban van" - állította egyikük. De volt köztük olyan, aki azt nem értette, hogy végül is hogyan oldhatná meg a beteg elhelyezését, ha egyszer nincs ágya. Mások abban voltak bizonytalanok, hogy kinek kell megfizetnie a büntetést: a főigazgatónak vagy a kórházi büdzsének.

HOZZÁSZÓLÁSOK