Ez a bajok gyökere a kórházakban - megszólalt az ÁSZ-elnök

Az egészségügy ősbűne, hogy egyes intézmények többet költenek, mint amennyi pénz a rendelkezésükre áll, s a bajok gyökere a megfelelő irányítás hiánya - állította Domokos László ÁSZ elnök a Magyar Időknek. Ugyanakkor azt is mondta, a mostani minden idők legjobb állapota, amikor nem az a kérdés, hogy honnan lesz pénzünk, hanem az, hogy mire költsük el.
Szepesi Anita, 2018. december 21. péntek, 10:39
Fotó: Napi.hu

Domokos László ÁSZ-elnök ismét értékelte a kórházak gazdálkodását, amelyet a pártok ügyeihez hasonlítva lesújtónak nevezett. Hiányzó leltárról, nyilvántartásról, ismeretlen mennyiségben elfogyó WC-papírról beszélt a kórházi ellenőrzések tapasztalatai alapján. Megismételte, hogy bizonyos egészségügyi intézményekben nem alakították ki azokat a módszereket, amelyekkel a korrupciós helyzetek elkerülhetők. Az ősbűn azonban mégsem ez, hanem az, hogy a kórházak egy része többet költ, mint amennyi pénz kifizetésére jogosult lenne. Egyes intézményekben ­egyszerűen törvénytelenül könyvelnek, mégpedig notórius módon - fogalmazott a lapnak Domokos László.

A kórházi adósságfelhalmozásról kifejtette, ma nagyjából negyven kórház lépi túl rendszeresen az anyagi lehetőségeit, de a könyvelési és gazdálkodási szabálytalanságok miatt az ÁSZ sem tudja megmondani, hogy pontosan mi is húzódik meg a háttérben. Vagy a pénz kevés az ellátandó feladatokhoz képest vagy a menedzsment gazdálkodik rosszul. De erre a kérdésre csak akkor lehetne válaszolni, ha mindenhol betartanák a számviteli, a közbeszerzési és antikorrupciós szabályokat, a csalásmentes működést biztosító előírásokat - hangsúlyozta Domokos László, hozzátéve, hogy ez egyébként nem pénzkérdés.

Az ÁSZ-elnök a megfelelő színvonalú ellátást teszi első helyre, de a rendelkezésre álló pénzügyi keretek között. Ha egy vezető ezt nem tudja biztosítani,át kell adnia a helyét, véli Domokos, aki az egészségügyi bajok gyökerét a megfelelő irányítás hiányában látja. Ez az akadálya a fejlesztéseknek és az átfogó döntéseknek. Nem lehet ugyanis megmondani, hogy hol kötnek ki a fejlesztésre szánt összegek. Mindez egyébként azért is különösen problémás, mert az ország gazdasági helyzete most lehetőséget ad a fejlesztésekre - fogalmazott Domokos László. Szerinte a mostani minden idők legjobb állapota, amikor nem az a kérdés, hogy honnan lesz pénzünk, hanem az, mire költsük el a rendelkezésünkre álló összegeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2018.12.27 22:09

@jediero:
1.5-2 millió indián meg egyáltalán nem fizet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jediero, 2018.12.27 19:10

@jediero: A 1,5 millió tényleges befizető kicsit demagóg szöveg. A nyugdíjasok elvileg már befizették, ami rájuk tartozik, a 18 év alattiak, ill. a tanulók még nem dolgoznak, nincs miból hozzájárulniuk. Aztán a munkanélküliek, szülési szabadságon lévők, súlyos betegség miatt munkaképtelenek, járadékban részesülők - őket sem lehet fizetésre kötelezni. De a több, mint 4,3 millió adózóból hogyhogy csak 1,5 millió keres többet a minimálbérnél? A vállalkozónak, aki készpénzben keresi meg zsebbe a havi 3-600 ezret, miért jár 8000 Ft-ért ugyanaz az ellátás, mint 50 ezer Ft-ért a jól fizetett alkalmazottnak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jediero, 2018.12.27 19:02

@csaba7272: "A szakorvos a vizsgálat után meg behívja a kórházba, klinikára "kezelésre" ,ahol az állam által fizetett műszerekkel tesz."
Megteheti, hiszen ebben az országban mindenkinek ingyen jár minden az e.ü.-ben és azért nem lehet valakit kirekeszteni az állami e.ü.-ből, amiért ő is fizet (a fenti 1,5 millió befizető ismeretében ennek mondjuk 15 % az esélye), mert egyszer járt magánrendelésen...vagy a magánrendelőket arra köteleznénk, hogy az általuk ellátott betegeket utána minden egyéb bajával is ők kezeljék? Nem egyszerű ez, és amíg ezen csócsálnak a zemberek és az államtitkárság, addig elsikkad az az egyszerű tény, hogy egy beteg ellátásárt ma Magyarországon a nyugati országokhoz képest 10-20%-os a térítési díj a fekvőbeteg ellátásban (holott az eszközök, a műszerek, a gyógyszerek ugyanannyiba kerülnek, mint Nyugat- Európában csak a munkabér az, ami 10-20%-os), a járóbeteg ellátásban pedig 5-10% a térítés. A vállalatok által befizetett TAO-t mondjuk akár ide is csatornázhatnák...vagy legyen reform, de a rendcsinálás ugyanúgy fog fájni az embereknek, mint az ún orvosbáróknak, nekem elhiheted.
u.i.: azok, akik rendszeresen magánrendelésre járnak, azért (is) van erre pénzük, mivel nem fizetik rendesen sem az adót, sem a járulékokat (Áfát stb.). Az az 1-2 százezer, aki ide is-oda is rendesen fizet...na velük ki van b.va rendesen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jediero, 2018.12.27 18:42

@csaba7272: Mint a fene, olyan igazad van. Csakhogy...Magyarországon 1,5 millió ember fizeti a tényleges jövedelme után az e.ü. járulékot, másik 2,8 millió munkavállaló minimálbér után ill. a vállalkozókra vonatkozó minimumot fizeti (8000 Ft/hó), a maradék 5,3 milliónak az állam fizeti be az e.ü. járulékát: asszem 8000 Ft-ot havonta. Na ennyiből ne is várjon senki rendes egészségügyet! Mivel az állam a fenntartó, a deficitet neki kell állnia és inkább ezt az utat választja, mint hogy átalakítson. Sajnos a vizitdíjat és vele együtt az esetleges több-biztosítós rendszert a népszavazás eltörölte és most vakarózhat a kormány, aki az egész hülyeséget kitalálta, (értsd: teljesen államilag fenntartott e.ü. rendszer, mindenféle külső forrás nélkül), mivel egyéb forrás híján valahonnan el kell vennie a pénzt az e.ü. fenntartásához. Most is csak azzal foglalkoznak, hogy a magán és a közellátást szétválasszák (ezzel eddig kb. évi 19-25 milliárdot vettek ki a kórházak zsebéből 2014 óta), a kórházak deficitje pedig minden évben újra fog termelődni, amíg nem fizetik meg a szolgáltatást valós értékén. Pl: nincs olyan iparág, gazdasági tevékenység a világon, amiben a használt eszközökre (az e.ü.-ben nagyon nem filléres dolgokról van szó!!) nincs elszámolva a finanszírozásban amortizáció! A magyar e.ü.-ben viszont így van...A szakorvosok fel tudnának szerelni magánrendelőt, és csinálják is, ezt hívják magánrendelőnek, csakhogy ezért neked fizetned kell. Egyelőre nem arra megyünk, hogy a tömegesen erőltetné rá az állam a szakorvosokra a magánosodást, hiszen az állami egészségügyet így sem tudja megfelelően ellátni szakorvosokkal. A kettőt pedig nem óhajtja keverni, sem most, sem a közeljövőben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.12.25 17:49

@matura:
Felcsúti, nem felcsúti itt a kérdés. Már 90-től el kellett volna kezdeni az Antall kormánynak, na meg az utána következő szociknak. Senki semmit nem tett. Elég volna már az egymásra mutogatásból. A kórházi állapotokat, meg a tb-t kellene átszervezni végre valakinek.
Nyugodtan szét lehet, és kell is nézni nyugaton, hogy ott hogy MŰKÖDIK a dolog, mert itt nagyon nyögvenyelősen 30 évvel a rendszerváltás után.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html