Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Október végére 50,7 milliárd forint értékű lejárt fizetési határidejű számlát halmoztak fel a magyar kórházak, átlépve az egyfajta lélektani határként emlegetett 50 milliárd forintot - tudta meg a Napi.hu.

Az egyhavi növekedés meghaladta az ötmilliárd forintot, ráadásul majdnem a teljes növekmény a 60 napon túl lejárt számlák teljesítésének továbbhalasztásából származott. Úgy tűnik, épp esedékessé váló kötelezettségeiknek szívesebben tesznek eleget a kórházak, mint régi adósságaik kiegyenlítésének. 2017 végéhez képest 35,2 milliárd forinttal nőtt az adósságállomány, azaz havonta átlagosan 3,5 milliárddal gyarapodik a beszállítók felé a tartozás.

Az adósságnövekedés őszi gyorsulása nem szokatlan jelenleg, 2017 októberében 5,44 milliárdos volt a plusz, igaz, akkor "csak" 44 milliárd forint volt az összvolumen, ugyanakkor egy éve ilyentájt már november 4-én hivatalosan is bejelentették az adósságkonszolidációt. Igaz, 2016-ban csak november 17-én érkezett a beszállítókat megnyugtató közlemény.

Ezzel szemben jelenleg sem hivatalos, sem pletykaszintű információ nem kering arról, miként és mikor akarja az állam kiegyenlíteni a már felhasznált termékek, eszközök, szolgáltatások árát, miközben a gazdaság kiváló teljesítményéről szóló hírek alapján ehhez minden feltétel adott lenne.

Ők a legnagyobb adósok

Nem rejt különösebb meglepetést a friss adóslista: a sort 3,2 milliárd forinttal a Péterfy Sándor utcai kórház vezeti, ahol egy hónap alatt 462 millió forint értékű lejárt számla kifizetését halasztották el. A másodiknak felzárkózott a március végén még nulla forint adóssággal rendelkező, október végére 2,73 milliárdnyi adósságot felhalmozó Honvédkórház, ahol csak az október 776 millió forinttal gyarapította az állományt. Kétmilliárd fölötti a tartozása két nagy megyei intézménynek is, a Békés megyei kórháznak és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórháznak.

Alig néhány tízmillióval marad el a kétmilliárdtól a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem tartozása, nyomukban a mintegy 1,9 milliárdos adósságot maga előtt görgető Szegedi Tudományegyetemmel. További tíz fekvőbeteg-ellátó intézmény tartozik egyenként 1-2 milliárd forint közötti összeggel.

A beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség szerint a cégek már hetekkel ezelőtt jelezték, hogy októberben meglódult a lejárt kintlévőség-állományuk és durvább lett a kórházak nem-fizetése. Ugyanakkor, iparági információk szerint egyes cégeknek kötelesek fizetni a kórházak, akár a többiek kárára is.

Hiába jelezték, hogy baj lesz

Három szakmai, érdekvédelmi szervezet - az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Diagnosztikum Gyártók és a Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete (HIVDA), és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) - már egy hónappal ezelőtt aggasztónak tartotta az adósságállomány mértékét és annak lehetséges következményeit. Emiatt Varga Mihály pénzügy- és Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterhez fordultak levélben, közbejárásukat kérve követeléseik megszerzése érdekében. Választ azonban máig nem kaptak jelzéseikre. Az adósságkérdés megoldására javaslatokat is kidolgoztak, azonban ebben sem történt előrelépés.

A jelenlegi helyzet nem csak a tavaly októberinél nagyobb adósságállomány miatt tanúskodik romló állapotról - kommentálta a friss számokat lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára. Legalább ekkora gondot jelent a szakpolitikával korábban folytatott kommunikáció teljes megszűnése. A konszolidációra számítva nem meglepő, hogy ilyentájt meglódul az adósságállomány növekedése, csakhogy jelenleg semmi nem utal arra, hogy erre biztosan lehet számítani - jegyezte meg az OSZ főtitkára.