Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fél év alatt, azaz június végére közel 35 milliárdra duzzadt a magyar kórházak adósságállománya. A júniusi növekmény a Magyar Államkincstár adatai szerint 1,4 milliárd forint volt. A helyzeten sürgősen változtatni kell, már a Magyar Nemzeti Bank egyik tanulmányában is azt állítják: a lakosság rossz egészségi állapota a gazdaság teljesítőképességét veszélyezteti.

De már az Állami Számvevőszék is szót emelt a növekvő kötelezettségek miatt, ugyanis a költségvetési intézmények gazdálkodásáról hozott jogszabály szerint nem költhetnének többet, mint amennyire az éves keretükből telik. Az egészségügyi intézmények moratóriumot kaptak az elmúlt négy évben, de a Népszava arról ír, hogy ennek a mentességnek már vége. Pedig eddig a kórházakban eddig ez a lazítás tette lehetővé az intézményeknek azt, hogy akkor is fizessenek bért és el tudják látni a betegeket, ha az egészségpénztártól kapott ellátmány arra már nem nyújtana fedezetet. Az "alulfinaszírozás" következtében keletkezett adósságokat az állam eddig hagyományosan év végi konszolidációs csomagokkal rendezte.

Frissítés!

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ határozottan cáfolja a mai kórházbezárásokról szóló álhíreket - írta szombat délután az intézményüzemeltető.

Így viszont - hogy az Állami Számvevőszék már a Magyar Államkincstárt is figyelmeztette, hogy ne utaljon - szeptembertől akár a betegellátás is leállhatna, ha a kórházak fizetőképtelenné válnak. A lap szerint 40 intézményt is érinthet a probléma. Először az eladósodott intézmények kerülhetnek bajba, mert azoknál a tartozás eleve ráterhelődik az elkölthető szabad forrásokra. A szakértők szerint 4 százaléknyi eladósodottság menedzselhető, de ennyire kicsit kötelezettségállománya a 107 állami kórház töredékénél van csak.

A lap szerint a kormány is Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár azt akarja, hogy vegyék ki a kórházakat az érintett szabály hatálya alól. De egyelőre állítólag nem járt eredménnyel. A Népszava nem kapott választ az egészségügyi finanszírozással kapcsolatos kérdéseire a kormánytól.

A fotó forrása: Shutterstock.