Nagy a baj a kórházakban, mégsem fizet ki minden lejárt tartozást az állam

Mégsem számíthatnak a kórházak teljes adósságrendezésre, az eladósodott intézmények vezetőit viszont akár bércsökkentéssel is sújthatják - értesült a Népszava kormányzati forrásokból.
Domokos László, 2018. december 11. kedd, 07:21
Fotó: Napi.hu

Idén nem siette el a kormány a kórházak tartozásainak a rendezését, csak alig másfél hete jelentette be Kásler Miklós humán miniszter, hogy egy kormánydöntés értelmében 55 milliárd forinttal konszolidálják a kórházakat. Ám hiába sóhajtottak fel a hitelezők, mert még most sem tudják maradéktalanul kiegyenlíteni a számláikat az intézmények - írta a napilap.

A kormány által jóváhagyott jogszabály-javaslat szerint a beígért 55 milliárdos - amely fedezte volna az összes tartozást - konszolidációs összegnek csak alig több mint felét szánja a kormányzat a tartozások kifizetésére. Így a lejárt számláknak csak bizonyos részét utalhatják hitelezőiknek.

Az összeg további részét, mintegy 24 milliárd forintot azok között osztanák szét, akik tavaly óta bizonyíthatóan tettek az eladósodás elkerüléséért, és ügyelnek arra, hogy jó minőségben gyógyítsanak.

A kórházi vezetők közvetlen fenyegetettsége is bekerült a javaslatba. Miközben az előterjesztés elismeri, hogy főként az elmaradt egészségpolitikai intézkedések okozzák a kórházak eladósodást, a tervezet fölhatalmazza a minisztert arra, építsen "ösztönzőket" a kiegyensúlyozott gazdálkodás érdekében a kórházi vezetők bérébe. Ezt a megfogalmazást a kórházi vezetők - a Népszavának - egyértelmű bércsökkentésnek fordították. Rosszul járhatnak azok az intézmények is, amelyeknél valami hibát talált a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a korábbi konszolidációs pénzek elköltésében.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2018.12.12 16:22

@na4: " Már réges régen privatizálni kellett volna. Ha nem reformálják meg, akkor semmi sem fog változni, csak nyeli a pénzt."

Ez az óhajos akkor lenne (talán) hiteles, ha tanúkkal tudnád igazolni, hogy nem vettél részt a 300 forintos népszavazáson.....

Ha egy pohár sör ára kiverte a biztosítékot mit művelne a köznép, ha tényleg fizetni kellene a számlát?
A magánbiztosítási elképzelésekről a csuti vályogvető bandája anno azt mondta, hogy az sátántól való.
Igaz akkor ellenzékben volt a "jótevőtök"....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.12.12 16:12

Ez az egészségügy egy feneketlen hordó. Öntik bele a milliárdokat (a mi adóinkat, amit tőlünk vesznek el), majd pár hét múlva ismét azt halljuk: nőtt a kórházak adóssága. Világos, hogy egy szar rendszer. Már réges régen privatizálni kellett volna. Ha nem reformálják meg, akkor semmi sem fog változni, csak nyeli a pénzt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html