Fertőzés miatt nem műtenek egy budapesti kórházban

Hányós-hasmenéses - meg nem nevezett - betegség miatt látogatási tilalmat rendeltek el, valamint eltolták a tervezett műtéteket is az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. A kórház későbbre ígért tájékoztatást a betegeknek.
Szabó Dániel, 2020. január 13. hétfő, 15:35
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az Indexnek jelezte egy olvasója, hogy elmaradnak a hétre tervezett műtétek az Amerikai úti idegsebészetként ismert Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben, a Funkcionális Idegsebészeten. A döntést szűkszavúan azzal indokolták, hogy az osztály fertőzés miatt le van zárva, az érintett osztályokon állítólag hányós-hasmenős fertőzés nehezíti a gyógyítást.

A portállal azt közölte az intézet, hogy a Facebookon is tájékoztattak mindenkit, hogy az ellátóhelyen múlt hét végén észleltek fertőzést, ezért felvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendeltek el a Funkcionális Idegsebészeti Osztályon és a Neuroonkológiai Osztályon, valamint látogatási tilalmat rendeltek el a Neurológiai Osztály egyik emeletén. Rutinszerűen értesítették a Nemzeti Népegészségügyi Központot, amelynél jelenleg is tart a mikrobiológiai vizsgálat. A tilalmakról és a fertőzésről későbbre ígértek tájékoztatást.

Az elmúlt években többször is támadás érte a kormányt, hogy a közvélekedés szerint gyakoriak a kórházi fertőzések a magyar egészségügyben. Bár a vezetés ezt rendre cáfolta, de a nozokomiális fertőzésekről szóló részletes statisztikák nem elérhetők, így sokan kétségbe vonják a tagadást. Mindemellett a 2020-as évre cél lett, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számát továbbcsökkentsék, valamint azokat megelőzzék. Ennek érdekében komplex intézkedési csomagot vezettek be. Az infekciókontroll javítására 10 milliárd forint támogatást kaptak a kórházak.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.01.13 16:58

"eltolták a tervezett műtéteket is "
Ja. Ebben az országban sokminden el van tolva. 30 éve különösen túl sok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html