Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A petíciót azért indítják, hogy az egészségügyet tegyék a betegek számára is érthetővé,, és azért, hogy a kormány fejezze be a titkolózást, és tegye közzé az egészségügy egyik legsúlyosabb problémájáról: a kórházi fertőzésekről szóló adatokat.

Az emberi erőforrások minisztere idén nyáron - a probléma létét is tagadó elődjével szemben - komolyan kezdett beszélni a kórházi fertőzésekről. Egy rendelettervezetben kifejezetten a kórházi fertőzések elleni külön intézkedéseket sorolta. Ezzel szemben sok kritikát fogalmaztak meg a szakértők a, TASZ álláspontja például itt érhető el. A szervezet hiányolta a konkrét lépéseket, és úgy vélte: a rendszerszintű problémák átfogó kezelése nem egy rendelet következtében fog megtörténni. A kritikák ellenére a rendelet október 1-jén az eredeti tervezethez képest változatlanul lépett hatályba, ennek új előírásait azóta már be kéne tartani - írja közleményében a TASZ.

Egyhónapos, jogellenes csúszás

A kórházi fertőzések elleni kormányzati nekibuzdulás azonban eddig még arra sem volt elég, hogy a jogszabályt betartva időben nyilvánosságra hozzák az előző évi jelentést. Jogszabály írja ugyanis elő, hogy minden év szeptember 1-jéig kell közzétenni az adatokat.

A TASZ közben várja, hogy a Kúria döntést hozzon az EMMI ellen indított - jogerősen már megnyert - perükben, ami arról szól, hogy kórházankénti bontásban is ki kell-e adni a kórházi fertőzéses adatokat.

Jogtudatosítás és petíció az ország számos pontján

A TASZ korábban már több száz történetet gyűjtött a kórházi fertőzésekről, most pedig helyszíni jogtudatosító akciókba kezd. Budapesten és vidéki városokban kórházak bejáratai előtt jogi szakértőik válaszolnak az állampolgárok egészségüggyel kapcsolatos, betegjogi kérdéseire, és segítenek a panaszokra jogorvoslati utakat találni. Közben petíciót is indítanak, ami az egészségügy érthetővé tételéről szól.

A szervezet ingyenes jogsegélyszolgálatára évi többezer megkeresés érkezik, amiknek a nagy többsége betegjogi, egészségügyi ellátással kapcsolatos kérdést érint - mondta Asbóth Márton, a TASZ Magánszféraprojektjének vezetője. Ezekből világosan látszik, hogy az állampolgárok nagy része számára nem érthető, mi és hogyan történik az egészségügyben, hova kell fordulniuk, vagy éppen milyen jogorvoslattal élhetnek.