Majdnem 36 ezren várnak jelenleg Magyarországon valamilyen műtéti beavatkozásra. Van, aki legkorábban majd csak 2020 augusztusában részesülhet a szükséges ellátásban - kezdi cikkét a portál, amely ellenőrizte, hogy mekkorák a hazai műtéti várólisták. Korábban ugyanis a jobbikos Rig Lajos írásbeli kérdésére válaszolta azt Rétvári Bence, az Emmi államtitkára, hogy rövidültek a várólisták.

Akkor azt írta, hogy összesen 25 milliárd forintot fordított a költségvetés a várólisták csökkentésére, aminek az eredménye, hogy míg 2012-ben 70 ezren vártak valamilyen beavatkozásra, addig ez már 28 ezer fő alá csökkent. Példaként a szürkehályog-műtéteket hozta fel: azt állítva a tényleges várakozási idő 90 napról 45 napra csökkent, a csípőprotézis-műtéteknél pedig a 180 napos várakozási idő 104 napra csökkent. Térdprotézis-műtéteknél pedig a 2012-es 241 nap mára 137 napra mérséklődött.

Az Mfor ezt összevetette a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján szereplő adatokkal, így azt írják, hogy majdnem 36 ezren, a Rétvári által közölthöz képest 8 ezerrel többen vártak valamilyen műtétre az országban. A leghosszabb várólista az államtitkár által is említett beavatkozásoknál jellemző: 11 474-en várnak szürkehályog-műtétre, a várólista hossza azonban 45 nap helyett 87 nap, az Észak-Alföldön ennél is tovább kell várni a több mint 1600 betegnek, 119 napot.

A listán szerepel még, hogy 6088-an térdprotézis műtétre várhatnak 340 napot, míg egy éve ez még csak 295 volt. Észak-Magyarországon a legrosszabb a helyzet: ott 571 nap mire sorra kerül valaki. Továbi 5261 beteg csípőprotézisre várhat - szemben az államtitkár által mondott 104 napos idővel - 279 napig, viszont egy éve erre még 295 napot kellett várni. Nagyon nem mindegy ebben az esetben sem, hogy ki hol vár a beavatkozásra, Észak-Magyarországon ugyanis 487 nap a várakozás ideje.

A leghosszabb listák azonban ennél is későbbre szólnak: transzkatéteres szívbillentyű beültetésre 669, ortopédiai nagyműtétre 410 napot kell várni. Utóbbira a Dél-Dunántúlon ugyanis 792 nap, mire valaki sorra kerül. Érdekesség, hogy fogszabályzásra van, ahol 4 évet kell várni.

További részletek az Mfor cikkében.

Reagált a minisztérium

A cikk megjelenése után a minisztérium levélben jelezte, hogy az adatok szerintük teljesen megfelelnek a valóságnak.

"Rétvári Bence államtitkár úr a parlamentben elhangzott válaszában a 2017-es teljes évre vonatkozó, hiteles adatokat ismertette, amelyek megfelelnek a valóságnak, és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján mindenki által leellenőrizhetőek. Az adatokat idén év elején hozta nyilvánosságra a NEAK" - írták, és a leghatározottabban visszautasítják, hogy a parlamentben közölt adatok ne lennének valósak, hitelesek.

A 2018-as éves adatok 2019-től állnak majd rendelkezésre.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.