Kórházi fertőzés - ettől félnek a kórházigazgatók

A betegek nem számolnak azzal, hogy már a kórházba belépés is kockázatos, s ott csak a lehető legrövidebb ideig szabad tartózkodni a fertőzésveszély minimalizálása érdekében. Ugyanakkor, ha az ott kapott fertőzések adatait a Kúria döntésének értelmében nyilvánosságra hozzák, kérdés, hogy az adatokat böngészők milyen következtetésekre jutnak majd - mondta Kórházszövetség elnöke Svébis Mihály a Népszavának a Kúria jogerős döntése kapcsán, mely szerint kórházanként ki kell adni az adatokat.
Szepesi Anita, 2018. április 27. péntek, 11:06
Fotó: Shutterstock

Kedden derült ki, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogerősen megnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) szemben a kórházi fertőzések nyilvánosságra hozatala érdekében indított pert. Az Ítélőtábla kimondta: nyilvánosságra kell hozni a kórházi fertőzések adatait kórházankénti bontásban, azaz végre évekre lebontva, intézményenként lehet megismerni, melyik magyar kórház hogy áll a kórházi fertőzésekkel. A Népszavának nyilatkozó kórházvezetők megosztottak az ítélet várható eredményét illetően.

A korábbi hivatalos indoklás szerint a laikus betegek nem lennének képesek megfelelően értelmezni az adatokat, emiatt megrendül a bizalom az egészségügyi intézményekben. Az indokolás annak ellenére tartotta magát, hogy számos európai és a tengerentúli országban ezek az adatok nyilvánosak: szinte valamennyi betegellátóhely honlapján fertőzés-fajtákra bontva, laikusok számára is jól értelmezhető módon olvashatók. Ezzel szemben a magyar járványügyi hatóságok összesített adatai valóban értelmezhetetlenek a laikusok számára.

Tamás László János, a győri megyei kórház főigazgatója például azt mondta a lapnak, részben adatvédelmi okból nem támogatja szívesen a kórházhoz köthető adatsor nyilvánossá tételét, másrészt abban is bizonytalan, hogy a betegek képesek-e helyesen értelmezni a súlyos véráram-, vagy bélfertőzés adatait. Sásdi Antalnak, a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatójának ezzel szemben nincs ellenvetése a fertőzések részletes adatainak közlése ellen.

Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a kecskeméti megyei kórház főigazgatója is a laikusok következtetései miatt aggódik. A lapnak megfogalmazott véleménye szerint nem volna helyes, ha a közvélemény kórházakat állítana pellengérre. Szerinte a betegek nem számolnak azzal, hogy valaki már azzal is óriási kockázatot vállal, ha belép egy ilyen intézménybe. A kórházban csak a lehető legrövidebb ideig szabad tartózkodni, s mindenkinek ügyelnie kell rá, hogy se a személyzettől, se a betegtársaitól ne kapjon el fertőzést.

A kórházi fertőzések kérdése olyannyira kritikus, hogy még a szakma sem lát tisztán - írtuk egy őszi konferencián hallottakat idézve. Az IME egészségügyi szaklap októberi rendezvényén Barcs István, a Semmelweis Egyetem epidemiológiai tanszékének vezetője azt állította, a magyar adatok egyáltalán nem teljes körűek, még a szakma sem fér hozzá részletes, megbízható, valid számokhoz. Ugyan többféle kórokozó okozta fertőzés esetében is kötelező a kórházaknak jelenteni az eseteket, de ezeket nem ellenőrizi senki, a jelentéstétel elmaradását pedig nem szankcionálják, így az összesítések legfeljebb egyfajta tájékozódásra alkalmasak, a fertőzéseket csökkentő program készítésére már nem. Az már csak hab a tortán, hogy az érdemi infekciókontrollhoz infektológus szakemberekre is szükség lenne, ám ez egyelőre hiányszakmának számít.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.04.27 11:51

Nem tudok másképp fogalmazni, qrvaország.
És rohadék politikusok.
Újabb focipálya épül 500 millió forintból 1000 fő alatti településen, miközben még az akkora önkormányzatokat is megakarja szüntetni a tolvaj orbánqrmány.
-----------
Szolnoktól 17 kilométerre fekvő, ezer lakosú Szászberek két sportcsarnokot is kapott volna, igaz, az egyikre végül nemet mondtak.
cikk: https://index.hu/sport/futball/2018/04/27/szaszberek_sportcsarnok_futball_580_millio/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html