Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egészségügyi ellátásból eredő fertőzések miatt évente többen halnak meg mint közlekedési balesetben, az ezzel kapcsolatos adatok nem érhetőek el, vagy nem értelmezhető könnyen- hívta fel a figyelmet tegnap az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport újabb nyílt levélben.

Az ÁNTSZ cáfolata szerint " a hazánk által működtetett Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR), vagyis az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentési rendszere az egyik legátfogóbb az Európai Unióban, az  adatok nyilvánosak, mindenki számára szabadon hozzáférhetők az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) honlapján.

Az OEK jelentések közérthető, a nem szakértő közönség számára is értelmezhető módon összegzik a rendelkezésre álló információkat - írja az ÁNTSZ.  Ezt az érdeklődők ide kattintva ellenőrizhetik.

Összességében értelmezhetetlennek tartják a Facebook-csoport, illetve a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) követelését, hiszen az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, arról mind a szakma, mind a szélesebb közvélemény számára rendszeres időközönként tájékoztatást ad az ÁNTSZ.

Mint írják: "Hazánkban a biztonságos betegellátás feltételei adottak. Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport, illetve az annak bázisát adó Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete által közzé tett nyílt levél alkalmas arra, hogy a magyar egészségügybe vetett bizalmat megrendítse. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekkel és a minimumfeltételekkel kapcsolatban megjelentek ebben a formában csak arra alkalmasak, hogy a közfinanszírozott egészségügyi ellátás hitelét aláássák".