Kórházi fertőzések - Így cáfol az ÁNTSZ

A kórházi fertőzések jelentésének hazai rendszere az egyik legjobb Európában, az adatok nyilvánosak, mindenki számára érthető módon hozzáférhetők - írta az 1001 orvos kórházi fertőzésekből eredő halálozásokról szóló nyílt levelére reagálva a tisztiorvosi hivatal.
Napi.hu, 2016. február 24. szerda, 12:27
Fotó: Reuters

Az egészségügyi ellátásból eredő fertőzések miatt évente többen halnak meg mint közlekedési balesetben, az ezzel kapcsolatos adatok nem érhetőek el, vagy nem értelmezhető könnyen- hívta fel a figyelmet tegnap az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport újabb nyílt levélben.

Az ÁNTSZ cáfolata szerint " a hazánk által működtetett Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR), vagyis az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentési rendszere az egyik legátfogóbb az Európai Unióban, az  adatok nyilvánosak, mindenki számára szabadon hozzáférhetők az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) honlapján.

Az OEK jelentések közérthető, a nem szakértő közönség számára is értelmezhető módon összegzik a rendelkezésre álló információkat - írja az ÁNTSZ.  Ezt az érdeklődők ide kattintva ellenőrizhetik.

Összességében értelmezhetetlennek tartják a Facebook-csoport, illetve a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) követelését, hiszen az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, arról mind a szakma, mind a szélesebb közvélemény számára rendszeres időközönként tájékoztatást ad az ÁNTSZ.

Mint írják: "Hazánkban a biztonságos betegellátás feltételei adottak. Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport, illetve az annak bázisát adó Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete által közzé tett nyílt levél alkalmas arra, hogy a magyar egészségügybe vetett bizalmat megrendítse. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekkel és a minimumfeltételekkel kapcsolatban megjelentek ebben a formában csak arra alkalmasak, hogy a közfinanszírozott egészségügyi ellátás hitelét aláássák".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.02.24 13:17

Az ÁNTSZ statisztikája és éleménye kikezdhetetlen. Mint a KSH-é.

Az orvosok meg ismerik a saját területüket.

Én az orvosoknak hiszek, s az ilyen kitételek, mint hogy "nyílt levél alkalmas arra, a magyar egészségügybe vetett bizalmat megrendítse" egyfelől undorral és hányingerrel töletnek el, mert a hivatal fennhéjázását, tehetetlenségét és iszonyatos hazudozását juttaják "érvényre", másfelöl megerősít abban, hoyg az orvosoknak nagyon, de nagyon igazuk van.

Azon kedves fórumozó társaknak, akik most azzal jönnek, hogy az orvosok visszaélnek a helyzetükkel stb, stb - igazuk van. Megteszik.

Az orvosok valóságismerete, saját helyeikról való tudása azonban éppen elégséges. Az uzsoki utcai kórház neurológiai osztályának újabb bezárása is ezt igazolja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html